Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskning i hjertestop udløser ph.d.-pris

Mathias Holmberg fra Institut for Klinisk Medicin er blandt årets modtagere af Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-priser, der gives til unge forskere med et ekstraordinært talent. Prisen får han for at bringe ny indsigt i forekomsten og behandlingen af hjertestop.

26.05.2021 | Lise Wendel Eriksen

Læge og ph.d. Mathias Holmberg modtager én af Aarhus Universitets Forskningsfonds fem ph.d.-priser for sin forskning i hjertestop. Foto: Anne Kring

Det var som forskningsårsstuderende i Boston, at Mathias Holmberg blev opmærksom på, at der manglede viden om behandlingen af hjertestop, som er udfordrende at forske i, fordi tilstanden er akut, uventet og har høj dødelighed. Interessen blev forvandlet til et ph.d.-studium, som blev afsluttet i 2020, og det er på baggrund af resultaterne herfra, at Mathias Holmberg modtager ph.d.-prisen fra Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF).

Ved hjælp af avancerede statistiske metoder har Mathias Holmberg blandt andet kortlagt forekomsten af hjertestop på amerikanske hospitaler, som har vist sig at være 300.000 årligt, hvilket er væsentligt mere end antaget. Mathias Holmberg har også undersøgt nogle af de lægemidler, som bliver anvendt ved genoplivningsforsøg – fx adrenalin, atropin og stoffet ubiquinol. Mathias Holmberg har med resultaterne bidraget til de internationale retningslinjer for behandling af hjertestop.

AUFF uddeler i alt fem ph.d.-priser, én til hvert fakultet på Aarhus Universitet. Med prisen følger 50.000 kr. som anerkendelse for deres forskning.

Se videoen, hvor Mathias Holmberg fortæller om sin forskning

Kontakt

Læge og ph.d. Mathias Johan Holmberg
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
– Center for Akutforskning
Mail: mathias.holmberg@clin.au.dk

 

Omtalen er baseret på pressemateriale fra Aarhus Universitets Forskningsfond

Bevillinger og priser, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder