Coronakrisen kan få flere unge til at søge ind på de videregående uddannelser, og derfor har regeringen bedt universiteterne oprette flere studiepladser. AU udvider blandt andet på ingeniørområdet.
21.06.2020 |
Skab nye studiepladser – og gerne allerede efter sommerferien.
Sådan lød opfordringen fra regeringen og Folketinget til de videregående uddannelser i sidste uge. Bag ønsket ligger en forventning om, at coronakrisen vil få flere unge end sædvanlig til at søge ind på en videregående uddannelse – eksempelvis fordi de ikke kan afholde det planlagte sabbatår.
Aarhus Universitet har derfor arbejdet intensivt for at tilbyde flere unge en studieplads efter sommerferien, og det betyder foreløbig, at man ekstraordinært udbyder 539 flere studiepladser end sidste år. Pladserne fordeler sig med 231 på vores ingeniøruddannelser, 152 til vores naturvidenskabelige uddannelser, 147 til økonomiske uddannelser på Aarhus BSS, mens der kommer 9 ekstra pladser på det sundhedsvidenskabelige område.
”Jeg er glad for, at vi har kunnet agere hurtigt, så vi kan imødekomme ønskerne hos endnu flere af de mange unge, som lige nu overvejer at søge en studieplads. Det er positivt for de unge og for samfundet, idet vi har kunnet skabe ekstra pladser inden for områder, hvor der er høj efterspørgsel fra arbejdsmarkedet. Det drejer sig f.eks. om uddannelser inden for ingeniør- og digitaliseringsområdet”, siger rektor Brian Bech Nielsen.
Prorektor Berit Eika supplerer:
”Det kan måske virke ligetil, men det er bestemt ikke nogen simpel opgave at øge antallet af studiepladser med så kort varsel. Det kræver lokaler, infrastruktur og ikke mindst undervisere. Vi skylder en meget stor tak til fagmiljøerne og vores studieadministration, som har ydet en fornem indsats for at få enderne til at mødes”, siger hun.
Fokus på beskæftigelse
En del af opgaven fra regeringen lød netop på, at de ekstra pladser skulle findes på bestemte fagområder, hvor arbejdsgiverne efterspørger flere dimittender, og hvor de studerende bl.a. kan bidrage særligt til den grønne omstilling.
”Ingeniør- og digitaliseringsuddannelserne passer som fod i hose til den beskrivelse. Jeg håber, at rigtig mange af de unge, som måske ellers ikke havde planlagt at søge ind i år, nu vil se nærmere på vores uddannelser. Og jeg vil opfordre dem til at tage fat i vores vejledere for at finde det bedst mulige match. Selvom nogle måske skal træffe et studievalg tidligere end planlagt, så er det vigtigste stadig, at man træffer det rigtige valg. Både hjerne og hjerte skal være med”, fastslår Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Technical Sciences, hvor Aarhus Universitets ingeniøruddannelser hører hjemme.
Se listen over uddannelser med ekstra studiepladser