Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fra grundforskningens skygge til mediernes spotlight

Professor i virologi Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin var indtil marts i år mest kendt for smal grundforskning. Så kom coronavirussen og gjorde ham til en af de mest citerede grundforskere i danske medier.

13.05.2020 | Henriette Stevnhøj

Det er sjældent grundforskere, medierne efterspørger som kilder til sundhedshistorier. Grundforskning er svær at forstå, resultaterne har lange udsigter, og oftest er der ingen patienter involveret. Lige indtil coronavirussen begyndte at sprede sig. Så fandt journalisterne frem til virologen Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin, som siden har gjort danskerne klogere på virus, værnemidler og vacciner. Noget så eftertrykkeligt endda. I perioden 1. marts til anden uge i maj optræder han 515 gange i danske medier og er i top tre blandt de mest citerede sundsforskere fra Aarhus Universitet.  

”Jeg bruger dagligt to til tre timer på at tale med journalister og tjekke citater. Det er ikke alle journalister, som er lige godt forberedte eller har den grundviden om virus, smittespredning, eller epidemier, som er nødvendig for at sætte mine udtalelser i den rette kontekst. Så der går også en del tid til baggrund”, fortæller Søren Riis Paludan.

Journalister skræmmer ikke

Han nåede ikke at lægge en mediestrategi eller tænke dybere over sin rolle som virusekspert i medierne, før telefonerne begyndte at kime fra begyndelsen af marts. Når journalisterne spurgte, følte han sig forpligtet til at stille sin viden til rådighed og svare, og sådan har han det stadig, otte uger efter pandemien strammede grebet om verden.

”Jeg ved noget om det her felt, og det skal jeg dele. Medietrykket har ikke skræmt mig, og det er godt at få vist omverdenen, at grundforskningsmiljøerne har så meget viden, som samfundet har brug for”, siger Søren Riis Paludan, som tilhører den internationale elite inden for virusforskning.

Han leder forskningsområdet Infection and inflammation på Institut for Biomedicin, der beskæftiger en række internationalt anerkendte eksperter i virologi. I april og maj har Søren Riis Paludan modtaget bevillinger til coronaforskning, som gerne skal munde ud i midler og metoder, der kan bremse virusspredning og bidrage til ny vaccine.

Som ugerne er gået, har virusforskeren medvirket i stort set alle medier; Fra Ekstra Bladet til Information, fra TV2 til DRP3, og han sorterer ikke fra efter medietype. Til gengæld har han en bagatelgrænse, som går ved, at han fx ikke svarer på konkrete spørgsmål om det (u)forsvarlige ved, at en bestemt gruppe tager på udflugt på lørdag.

”Min oplevelse er, at journalisterne overordnet er meget omhyggelige, og medierne er seriøse i deres dækning. Der er naturligvis forskel på, hvordan de skriver i BT eller Ekstra Bladet og i Berlingske eller Politiken. Men generelt er jeg ikke blevet fordrejet eller misforstået, men her spiller det også ind, at jeg accepterer præmissen om, at jeg skal starte fra scratch de fleste gange”, siger Søren Riis Paludan. Ligesom han insisterer på at få citater til gennemsyn.

”Der er stor forskel på det sagte og det skrevne ord. Selv om det er kompetente journalister, er det meget svært stof. Så jeg vil ikke gribes i fejl, jeg selv kan forhindre”, siger han.

Bevidst om rolle som meningsdanner

Til gengæld er han fuldt bevidst om, at han når udtaler sig om eksempelvis smittespredning, får han en rolle som meningsdanner.

”Jeg ville være naiv, hvis jeg ikke troede, at jeg også bruges i en politisk kontekst. Jeg medvirker i en større dagsorden, som ikke bare handler om det sundhedsfaglige, men også om landets økonomi og vores velfærdssystem. Det har gjort, at jeg skal være skarp på, hvad jeg siger”, siger Søren Riis Paludan, som i løbet af ugerne har udtalt sig om Sveriges covid-19-stramninger,  sin skepsis mod mundbind og smitterisici ved begravelser.

Han understreger, at han så vidt muligt udtaler sig i vendinger, som ikke skal opfattes som politiske.

”Det er ikke min opgave at agere politisk, men jeg går til grænsen, og det kan opfattes provokerende, som da jeg udtalte mig i artikel om flokimmunitet og dermed bidrog til debatten, hvor fagligheden blev ignoreret af politikerne”, fortæller Søren Riis Paludan.

Han mener, at hans medieoptræden er en balancegang: Han skal nøje tænke over effekten af, hvad han siger samtidig med, at han har en pligt til at komme med sin faglige vurdering.

”Min troværdighed – hele forskerstandens troværdighed – er på spil, hvis vi ikke spiller ærligt ud og fortæller, hvad vi ved. Det kan give nogle lussinger, til gengæld er vi med til at forme en dagsorden, som har betydning for os alle”.

Faglighed nytter i krise

Hans optrædener i medierne har også øget trafikken i hans egen indbakke. Både fra privatpersoner og fagfolk.

”Nogle skriver, at jeg er en idiot, men heldigvis får jeg også mails fra kolleger og fagfolk, som giver mig skulderklap. Og det er rart med opbakningen”.

Søren Riis Paludan koordinerer aldrig udtalelser i medierne med de andre viruseksperter.

”Jeg følger med i mine kollegaers udmeldinger, og vi er generelt på linje. De faglige uenigheder, vi måtte have, er i nogle af de mere komplekse problemstillinger, som flyver hen over hovedet på journalisterne”.

Når pandemiens greb så småt begynder at løsne sig, kan Søren Riis Paludan igen fordybe sig fuldt i sin forskning i laboratorierne i Skou Bygningen. Men noget vil være forandret. Håber han.

”Denne her tid viser, at grundforskning er væsentligt og samfundsnyttigt. Når samfundet er i krise, må man ty til fagligheden for at finde løsninger. Jo bredere viden et samfund har, jo bedre forberedt er det på en uforudset krise. Det er muligt, at mit område er nørdet, men det er brugbart, når det gælder en pandemi. Det, synes jeg, har jeg gjort mit til at gøre synligt”.

 

De tre mest citerede sundhedsforskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i nationale medier. 

 

 

Marts

Antal omtaler

April

Antal omtaler

Maj

Antal omtaler

Totalt

Professor, overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme Lars Østergaard

425

304

125

854

Lektor, afdelingslæge ved Afdeling for Infektionssygdomme
Christian Wejse

294

150

125

569

Professor ved Institut for Biomedicin, Søren Riis Paludan

106

253

156

515

 

Kontakt

Professor Søren Riis Paludan
Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
srp@biomed.au.dk
M: 28 99 20 66

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen, Health