Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Gå-hjem-møde om sundhedshysteri

Debat med forskere og aktører på sundhedsområdet om skyggesider ved mange danskeres store fokus på kost og motion.

16.11.2016 | Signe Herbers Poulsen

Debatten om sundhed er ofte præget af myter og udokumenterede påstande, og forskere og fagfolk har svært ved at få deres viden ud til offentligheden. I nogle tilfælde kan det få konsekvenser for den kostpolitik der føres i kommunerne, de virksomheder der producerer de ”forbudte fødevarer” og i sidste ende kan det være skadende for vores sundhed og helbred.

I slutningen af oktober inviterede Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet derfor en række spændende profiler ind til en debat om sundhedshysteriet. På programmet var:

  • Sundhedshysteri og mental trivsel, Carsten Obel, Professor og Direktør for Center for Sundhedssamarbejde,  Aarhus Universitet
  • Børns mad, smag og trivsel - i lyset af samfundets sundhedshysteri, Karen Wistoft, Professor (mso), Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet
  • Bullshit, madmyter og sundhedsforvirring, Morten Elsøe, forfatter, coach og blogger 
  • Sundhedsmyter kan gøre dig usund, Christina Dahm, Lektor, Aarhus Universitet
  • Industrien og nutidens sundhedstrends, Merete Myrup Christensen, Ernæringschef, Branchesekretariatet - Mejeri, Landbrug og Fødevarer

Unges forkvaklede forhold til mad og kropsidealer

Et gennemgående tema på gå-hjem-mødet var unges forkvaklede forhold til mad og kropsidealer. Carsten Obel fra Center for Sundhedssamarbejde præsenterede resultater fra nye undersøgelser, der viser, at et stigende antal unge har det dårligt og mistrives. Karen Wistoft fra Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse fremhævede, hvordan forældrenes overvågning af hvad børn spiser og kommunernes nul-sukker-politiker er med til at skubbe børns forhold til mad i den forkerte retning.

Dette kunne forfatter og coach Morten Elsøe bekræfte, og han fortalte om hans erfaringer med klienter, hvor maden fylder alt for meget i tankerne. Elsøe konstaterede, at der findes meget skræmmeretorik om sundhed i medierne, og at mad ofte fremstilles efter en sort-hvid-opdeling i ”sunde” og ”usunde” madvarer. Han opfordrede til, at man gør op med forbudte madvarer og i stedet spiser den mad, man har lyst til - i passende mængder.

Forvirrende og modsatrettede sundhedsråd

Ernæringschef, Merete Myrup Christensen fra Landbrug og Fødevarer redegjorde for udviklingen af sundhedstrends, og hvordan den afspejler sig i befolkningens forbrug af bestemte fødevarer. F.eks. så man tidligere et stort salg af fedtfattige produkter, hvorimod der i dag er meget fokus på protein, naturlige fedtkilder og vegetarisk kost.

Alle oplægsholderne fremhævede, hvordan befolkningen gennem medierne bliver udsat for forskelllige og ofte modsatrettede sundhedsråd om det sunde liv. Forsker Christina Dahm præsenterede en kritik af flere typer udbredte madvarer, hvor der ikke er fundet videnskabelig belæg for deres særlige sundhed. Og det blev konstateret, at der derfor er behov for mere fakta og forskningsbaseret viden i debatten. Arrangementet blev afsluttet med en diskussion og opfordring til, at forskerne skal turde komme mere på banen i forhold til vidensformidling om sundhed og sundhedsmyter.

Debatten fortsatte efterfølgende i medierne

Direktør for Center for Sundhedssamarbejde Carsten Obel og flere af deltagerne fra arrangementet deltog efterfølgende i et interview om sundhedshysteri i Berlingske, der førte til yderligere debat i en lang række andre medier, radio og tv.

Læs artiklen fra Berlingske her: http://www.b.dk/nationalt/eksperter-danskerne-er-blevet-et-sundheds-hysterisk-folkefaerd

Yderligere oplysninger

Carsten Obel, ph.d., professor og direktør
Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet
Mobil: 29 42 84 05
co@au.dk

 

 

Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Susa, Susa