Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU Alumni medlem nr. 15.000: Danmark har jeg selv valgt

For nylig rundede AU Alumni 15.000 aktive medlemmer på Aarhus Universitets alumnenetværk. Vi tog til Aalborg for at møde den russiske pige, der har sat en milepæl i AU Alumnis historie.

14.06.2013 | AU Alumni

For fire måneder siden blev 29-årige, nyuddannede Valeria Klyapovskaya ansat i Nordic Seafood.

Et job med en masse ansvar og stor indflydelse, hvor hun står for salget af fisk og seafood til en række lande i Asien og Østeuropa. Med andre ord et job, der var som skræddersyet til Valeria, selvom hun egentlig ikke levede op til opslagets høje krav om erfaring på området.

- Jeg tror ikke på det med bare at søge så mange jobs som muligt. Jeg synes, man skal vælge hvad man vil, og gå efter det. Det er generelt sådan, jeg gør i mit liv. Det er selvfølgelig svært at have den slags krav som nyuddannet, men jeg vil hellere spørge og få et nej, end lade være med at spørge og gå rundt og tro, at jeg ikke kan, fortæller Valeria, da AU Alumni møder hende til en kop kaffe på en café i Aalborg.

For ung til ikke at turde

Med sin stærke drivkraft og en kæk ansøgning blev Valeria ansat med 10 dages varsel. Det skulle ikke stoppe hende, at Nordic Seafoods hovedsæde ligger i Hirtshals, hvor hun selv bor i dag. 

AU Alumni network: Det er svært at blive færdig. Især når man flytter væk fra alle sine forbindelser. Jeg begyndte at savne de mange aktiviteter, der er på studiet. Man skal virkelig nyde det, mens man kan, for så snart arbejdslivet starter, er det kun ens kolleger, man møder, råder Valeria- Det er et godt job, og jeg sagde til mig selv, at jeg var for ung til ikke at turde tage sådan en chance. Det skal man gøre. Der er ingen undskyldninger for at sige nej til et fedt job, bare fordi man er vant til at bo et fedt sted og have sine venner tæt på, siger Valeria.

Men selvom Valeria langt fra fortryder, at hun flyttede til den lille turistby i Nordvestjylland, begyndte hun hurtigt at savne sin omgangskreds i Aarhus, hvor hun har boet og studeret de sidste otte år. Størstedelen af de mennesker hun kender, har hun mødt i løbet af sine år som studerende i Aarhus.

- Det er svært at blive færdig. Især når man flytter væk fra alle sine forbindelser. Jeg begyndte at savne de mange aktiviteter, der er på studiet. Man skal virkelig nyde det, mens man kan, for så snart arbejdslivet starter, er det kun ens kolleger, man møder, råder Valeria, der nægtede at tage til takke med savnet til den sociale studieby. I stedet gik hun på nettet og ledte efter et netværk af mennesker, som hun havde noget til fælles med. Her fandt hun alumnenetværket, hvor hun straks meldte sig til. 

- Jeg så, at man gennem alumnenetværket kan danne sine egne lokale netværk. Der er ikke andre AU-alumner i Hirtshals, men når jeg flytter til Aalborg om et års tid, vil jeg gerne starte et netværk, hvis jeg får tiden til det, siger Valeria.

- Det er fedt, at der er skabt en platform, hvor vi kan netværke, dele karriererelevante oplysninger, blive inspireret af hinandens erfaringer og fortsat føle forbindelsen med vores universitet. Det er vigtigt, at nogen gør en stor indsats for at styrke alumners sammenhold og stolthed over at have læst på et af de bedste universiteter i Skandinavien.

Fascineret af Danmark

Engagementet i Aarhus Universitet og forkærligheden for Danmark er noget, der stikker temmelig dybt for 29-årige Valeria Klyapovskaya, der er født og opvokset i det nordvestlige Rusland. 
Som 19-årig tog hun et sommerkursus på Roskilde Universitetscenter, og blev meget fascineret af det danske uddannelsessystem, hvor man kan sammensætte sin uddannelse meget friere, end hun kunne i Rusland. 

Derfor var det helt naturligt for hende at søge ind på en hel uddannelse i Danmark, og mens hun tog en bachelor i japansk og erhvervsøkonomi, og senere en kandidat i IT og organisering, havde hun flere studiejobs på Aarhus Universitet. 
Blandt andet som studenterunderviser og studievejleder.
 
- Japan- og kinastudier er et forholdsvist lille studie, hvor der er et rigtig godt sammenhold. Jeg har udviklet mig meget, mens jeg har gået der. Fagligt, selvfølgelig, men også som menneske. Derfor ville jeg give noget videre til de nye studerende, der startede, siger Valeria. 

Valeria Klyapovskaya: Og selvom hun godt kan savne sit netværk og mennesker med baggrund som sin egen i Hirtshals, er der ingen fortrydelse at spore i Valerias stemme.

Og selvom hun godt kan savne sit netværk og mennesker med baggrund som sin egen i Hirtshals, er der ingen fortrydelse at spore i Valerias stemme. Heller ikke når hun tænker på sit fødeland, hvor hun tilbragte de første 20 år af sit liv. 
Som med alt andet i hendes liv kommer muligheden for selv at kridte sin livsbane op og hele tiden tage aktive valg i første række for den russiske Sales Manager fra Nordic Seafood.

-Jeg føler mig meget privilegeret, fordi jeg selv har valgt, hvad jeg vil. Rusland blev valgt for mig, Danmark har jeg selv valgt. Jeg har taget en nem vej, for det er nemt at bo i Danmark, hvor folk er åbne og afslappede og man selv kan bygge sin uddannelse uden hjælp fra familien, siger Valeria og slår fast, at hun ikke kan forestille sig at vende tilbage til sit hjemland inden for overskuelig fremtid.

Valeria kom hjem for ni år siden, og her vil hun blive.

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet