Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Giv pokker i coronatvivlen – og velkommen på din videregående uddannelse

Coronatvivl på egne evner må ikke stå i vejen for de studerende, der netop er blevet optaget på en videregående uddannelse. Her er tre gode råd til den nye årgang.

10.08.2021 | Berit Eika

Prorektor Berit Eika uddeler gode råd til årets nye studerende. Foto: Anders Trærup.

Indlægget blev trykt i JP Århus mandag d. 9/8 2021.

Selv om covid-19 forhåbentlig er på retræte, så hviler dens skygge stadig over mange unge. Flere rapporter vidner om, at en del elever på ungdomsuddannelserne har haft en oplevelse af, at onlineundervisning har sænket kvaliteten. Og mange har måske den bekymring, at de kan få sværere ved at klare en videregående uddannelse.

Den tanke er helt forståelig. Jeg kan dog godt tvivle på, at frygten er berettiget. Og efter at have talt med lærere og ledere fra gymnasiesektoren er det i virkeligheden en anden bekymring, der fylder mest for mig: Nemlig den, at studenternes tvivl på egne evner kan gøre dem mere ængstelige – og måske endda mere tilbøjelige til at droppe ud, hvis de møder faglig modgang i den første tid.

Den risiko skal vi være meget opmærksomme på. Corona skal ikke have lov at tynge den næste generation af unge mere end allerhøjest nødvendigt. Det vigtigste er naturligvis, at vi på uddannelsesstederne gør vores for, at alle får en god studiestart både fagligt og socialt, og at de nye studerende over tid får de redskaber, der skal til for at håndtere studielivet.

Men der er også ting, de studerende selv kan gøre.

Giv tid

Det vigtigste råd er at huske, at en videregående uddannelse ikke er en sprint – men en proces, der tager flere år. Det er normalt at være i tvivl, når man starter på en uddannelse – og måske vil den tvivl være mere udbredt efter det seneste års coronanedlukning. Men selv hvis man skulle have et fagligt efterslæb, så er der tid til at indhente det. Så giv dig selv tid – og husk, at uddannelsesstederne og dine studiekammerater er parate til at hjælpe dig.

Giv los

På Aarhus Universitet er vi meget bevidste om, at en god studiestart er alfa og omega. Vi tilbyder f.eks. et digitalt studiestartsprogram, så man kan forberede sig på de grundlæggende ting, inden man møder op. Men vores helt store trækplaster er vores godt 1.000 tutorer, som længe har været i gang med planlægningen for at give de nye studerende en god modtagelse. Desuden er der afsat markante ressourcer – både fra universitetet selv og fra Christiansborg – til at gøre en ekstra indsats for studiemiljøet. Det vil jeg råde alle nye studerende til at få mest muligt ud af. Så giv los under studiestarten. Nyd, at du kan være sammen med dine nye medstuderende uden at have et internetkabel mellem jer. Prioritér at deltage i både de faglige og sociale aktiviteter. Og hold øje med, hvilke foreninger og klubber du kunne tænke dig at engagere dig i på sigt.

Giv plads

Når hverdagen begynder, er det vigtigt at få skabt en god struktur. På den måde kan man lettere adskille studier og fritid og give sig selv plads til også at holde fri med god samvittighed. Find sammen i en læsegruppe, hvor I kan støtte og udfordre hinanden. Og husk, at der er hjælp at hente, hvis du har behov for det: Vi og mange andre universiteter tilbyder studiestartskurser, hvor man f.eks. får hjælp til at strukturere sin hverdag eller tage gode noter. Ligesom der sidder dygtige folk klar til at støtte og rådgive, hvis du kører sur i tingene.

Så giv tid, giv los, giv plads – og giv pokker i coronatvivlen. Og velkommen på din videregående uddannelse.

Forskning, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet