Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Gravide skal undersøges for coronavirus

Et nyt forskningsprojekt med forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Syddansk Universitet skal afklare, om gravide og nyfødte er en særlig risikogruppe ift. coronavirus. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med knap 2 mio. kr.

02.04.2020 | Anne Westh, AUH

Postdoc, læge Stine Yde fra Institut for Biomedicin og Aarhus Universitet skal undersøge, hvordan coronavirussen påvirker gravide og nyfødte. Foto: Tonny Foghmar.

Der findes endnu meget lidt viden om gravide og ny coronavirus. For at undersøge området nærmere har forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet fået en bevilling på knap 2 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.
I forskningsprojektet skal en gruppe gravide og nyfødte undersøges, mens corona-epidemien er på sit højdepunkt.

”I denne tid med en pågående, international sundhedskrise er der et stort behov for mere viden om COVID-19 (sygdommen) og SARS-CoV-2 (virussen) hos gravide, fødende og nyfødte børn”, siger Stine Yde Nielsen, der er postdoc på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og læge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.
Hun tilføjer, at man stort set intet ved om, hvordan COVID-19 påvirker graviditeten, hvor mange gravide, der er smittede uden at have symptomer, og hvad det betyder for barnet, hvis mor er smittet. 


”Men lige nu har vi en unik mulighed for at undersøge COVID-19 og gravide, mens epidemien er på sit højeste.

Fødende og nyfødte skal podes

Alle gravide, der skal føde på Aarhus Universitetshospital og på Kolding Sygehus over en periode på nogle måneder, vil blive tilbudt at være med i studiet.

De fødende vil blive podet for COVID-19, når de kommer ind til fødsel. Umiddelbart efter fødslen vil det nyfødte barn blive podet. Samtidig vil der blive taget en blodprøve fra moren og fra navlesnoren. Prøverne skal efterfølgende analyseres på de mikrobiologisk afdelinger på Aarhus Universitetshospital og Vejle Sygehus.
Stine Yde Nielsen håber på, at projektet kan gå i gang i løbet af få uger. Hun ved endnu ikke, hvornår de endelige resultater vil foreligge.

”Under alle omstændigheder vil vi have resultater, som vi kan bruge, hvis en evt. anden bølge af COVID-19 kommer til Danmark i efteråret”.

Få data på verdensplan

Data fra Kina tyder på, at gravide er en sårbar gruppe, når det drejer sig om COVID-19. I Danmark findes der endnu kun sparsom viden om gravide og COVID, men Sundhedsstyrelsen betragter de gravide som en sårbar gruppe på linje med andre udsatte grupper.

 

 

FAKTA om forskningsprojektet COVID-19 fødende og nyfødte:

  • I alt skal der inkluderes 1.000 kvinder og deres nyfødte i studiet.
  • Hvis moren bliver testet positiv for COVID-19, vil man – uanset at man deltager i et forskningsprojekt - få svaret med det samme, så der kan blive taget de nødvendige forholdsregler.
  • Forskningsprojektet er et samarbejde mellem tre afdelinger på AUH: Klinisk Mikrobiologi, Kvindesygdomme og Fødsler samt Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital. Samarbejdspartner er desuden Kvindeafdelingen og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt.

 

Kontakt:

Læge, postdoc Stine Yde Nielsen
I
nstitut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Klinisk Mikrobiologi, Aarhus Universitetshospital
Mobil: 28 70 60 85
Mail: stineyde@dadlnet.dk

Bevillinger og priser, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Ekstern målgruppe, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen, Health