Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Grøn Guide: Sådan gør vi AU mere klimavenlig

Klimaaftrykket skal ned – også på AU. Hvis du gerne vil hjælpe med at gøre AU grønnere, kan du finde inspiration i AU’s nye Grønne Guide.

16.06.2021 | Signe Opstrup

De personlige indsatser, som guiden opfordrer til, skal ses som et vigtigt supplement til AU’s klimastrategi 2020-2025 og de initiativer, som udspringer heraf.

Køb et billigt måltid med hjem, når flere af AU’s kantiner sidst på dagen sælger ud af overskydende mad. Brug din egen termokop, når du tanker kaffe i kantinerne. Komprimér dine vedhæftede filer til zip, inden du sender en mail og indstil din computer til at gå hurtigere i dvale.

Sådan lyder et lille udpluk af de tips, du kan finde i AU’s Grønne Guide, som er blevet til i samarbejde med studerende og medarbejdere.

Guiden dækker bredt og giver inspiration til, hvad man som medarbejder og studerende hver især kan vælge at gøre for at reducere CO2-udledningen på universitetet, fx i forbindelse med transport, frokostpauser eller studiearbejdet.

Men flytter det overhovedet noget, at vi hver især gør en lille smule af det, der står i guiden, som f.eks. at printe mindre eller tage cyklen til og fra campus, når det er muligt? Det mener Susanne Søes Hejlsvig, der er programleder for AU’s klimaindsats.

”For at kunne reducere udledningen af drivhusgasser i AU's drift, har vi brug for hjælp fra både medarbejdere og studerende. Heldigvis møder vi stor opbakning rundt om i organisationen, og selvom effekten kan synes begrænset for den enkelte, så batter den noget. Tænk, hvis 38.000 studerende og 8.000 medarbejdere laver bare én lille grøn ændring i deres hverdag, så kan vi sammen skabe en positiv forandring”, siger Susanne Søes Hejlsvig.

Hun understreger, at de personlige indsatser, som guiden opfordrer til, skal ses som et vigtigt supplement til AU’s klimastrategi 2020-2025 og de forskellige initiativer, som udspringer heraf. Lige nu arbejder universitetet bl.a. på at optimere energianlæggene i AU’s bygninger, etablere en forskerenergipark i Foulum, optimere AU’s printersystem, opdatere AU’s rejsepolitik og etablere el-ladestandere på AU’s campusområder.

”Vi forventer, at initiativerne på organisationsniveau får en stor effekt på den samlede udledning af universitetets drivhusgasser. Men det betyder bestemt også noget, når vi hver især træffer grønne valg i hverdagen. Alle idéer, som præsenteres i guiden, har en effekt, men de største CO2 –reduktioner opnår man ofte inden for energi, transport- og fødevareområdet”, siger Susanne Søes Hejlsvig.

Hvad er dit grønne tip?

AU’s Grønne Guide er blevet kvalificeret af medarbejdere og studerende, og hensigten er, at den løbende skal videreudvikles med input fra alle dem, som har deres daglige gang på universitetet. Derfor opfordrer Susanne Søes Hejlsvig alle til at dele deres grønne ideer og komme med input til guiden.

”Guiden skal ikke ses som et færdigt produkt, men snarere som startskuddet til en guide, der løbende vil ændre sig i takt med, at vi får nye input fra medarbejdere og studerende, afprøver idéer eller sætter forskellige initiativer i gang”, siger hun og håber, at medarbejdere og studerende vil bruge den som inspiration i arbejdet med at skabe et grønnere Aarhus Universitet.

Kommentarer og input kan sendes til AU’s Grønne Team, som er et centralt forankret team i Universitetsledelsens Stab, der arbejder målrettet med at understøtte AU’s klimaindsats. AU’s Grønne Team kontaktes på greenteam@au.dk

Meld dig ind i AU’s grønne netværk

Vil du gerne engagere dig i den grønne dagsorden på universitetet, kan du melde dig ind i AU’s Grønne Netværk. Her kan du blive en del af et socialt fællesskab med kollegaer og studerende, der deler din interesse for bæredygtighed. Meld dig ind netværket via Facebook-gruppen #AUGreen.

Video
Mød AU’s Grønne Team, hør mere om de forskellige initiativer, som sættes i gang på universitetet, og bliv klogere på AU’s Grønne Netværk.

Læs mere om AU’s arbejde med bæredygtighed på s.au.dk/bæredygtighed.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet