Lauritz B. Holm-Nielsen har takket af efter otte år på posten som rektor på Aarhus Universitet. Ikke på noget andet tidspunkt i universitetets historie har det gennemgået så markant en udvikling på så kort tid.
06.08.2013 |
De maritime udtryk ligger lige for, når der bliver gjort status over Lauritz B. Holm-Nielsens rektorperiode, de nu netop afsluttede otte år på Aarhus Universitet. Lauritz B. Holm-Nielsen opfattes som kaptajnen ved roret, der har ført Aarhus Universitet gennem – til tider – høj sø herhjemme og ikke mindst ud på verdenshavene.
Som Uffe Toudal, departementschef i Uddannelsesministeriet, udtrykte det:
”Nu går du i land, og du har overladt broen til Brian Bech Nielsen. Der er sket meget i verden, i Danmark og her på Aarhus Universitet. Du har bevæget dig i det hele. Du har sat dit fingeraftryk med dit udsyn. Universiteterne må ikke lukke sig inde, de skal være udadvendte, bidrage med svar, lytte, udfordre og gøre os alle klogere. Du har ført Aarhus Universitet gennem en omfattende reformproces. Det er ikke foregået i smult vand. Du har ikke dukket dig. Du har fastholdt, at Aarhus Universitet skal være blandt de bedste i verden. Og jeg tror, ambitionen er lykkedes”.
Også universitetets bestyrelsesformand Michael Christiansen fandt ord fra den maritime verden til at beskrive den udvikling, ”Lauritz”, som de fleste kalder ham, har stået bag som rektor.
”En ny admiral vil overtage, men det vil ikke blive glemt, at det var dig, der udrustede denne flåde, og det var dig, der stak til søs. Når historien skal skrives, og det vil den blive, vil du gå over i Aarhus Universitets historie som den, der fik Aarhus Universitet på verdenskortet.”
Mandag den 5. august sagde de nærmeste kolleger farvel ved et uformelt surprise-arrangement. Farvel, ment ”vi ses”-måden, da Lauritz rykker ind i et andet AU-kontor for at tjene universitetet som international rådgiver. Men et farvel til Lauritz som rektor.
Brian Bech Nielsen overtager rektorkontoret.
“Jeg kan ikke lægge skjul på, at jeg er fysiker, så jeg vil hente et citat fra min verden. Fra Newton: Hvis jeg har set længere end andre, er det ved at stå på skuldrene af giganter. Det er mit privilegium, at jeg kommer til at stå på skuldrene af dig. Jeg kommer til at trække på din indsats – også fremadrettet.”
Lauritz B. Holm-Nielsen tiltrådte den 6. august 2005 som den første ansatte rektor på Aarhus Universitet. Lauritz har en fortid som forsker, institutleder og dekan på universitet, og en årelang erfaring fra universitetssektoren verden over fra sin tid som rådgiver i Verdensbanken, da han sætter sig i rektorstolen på Aarhus Universitet. Han kommer til på et tidspunkt, hvor de politiske vinde blæser i retning af færre institutionelle enheder. Aarhus Universitet er gået fra at være et regionalt universitet til at være et stort nationalt universitet med et meget skærpet fokus på internationalisering – inden for forskning som uddannelse.
Internationaliseringen har været en kongstanke for Lauritz fra begyndelsen, og det var helt i tråd med bestyrelsens ønsker. Dertil er så kommet, at det skærpede internationale fokus skulle forenes med den nationale udvikling i retning af fusioner, som kom i 2006 -07 for Aarhus Universitets vedkommende. Universitetets profil blev markant ændret på få år.
Reformerne, der skal tilpasse Aarhus Universitet til den nye profil, bliver for alvor sat i gang i 2010. Lauritz er arkitekt bag en ny ledelsesstruktur, hvor dekanerne bliver en del af den overordnede ledelse af universitetet, og de daværende ni hovedområder bliver til fire.
Reformerne er blevet diskuteret. Meget. Internt som eksternt. Formand for rektorkollegiet og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, har fulgt med på sidelinjen som Lauritz’ rektorkollega i alle årene. I sin tale til Lauritz sagde han:
”Du kom tilbage til dit elskede Aarhus Universitet, og det skulle være et internationalt universitet. Din plan er lykkedes, alle objektive mål viser det. I en proces har du kompromisløst truffet valg, som du fandt nødvendige. Valg, som vi andre rektorer viger tilbage for. Jeg ved, at du ikke er upåvirket af kritik. Du og resten af ledelsen har forsøgt at komme i konstruktiv dialog med jeres kritikere. Kritikken har ikke været forgæves, og I har arbejdet ihærdigt for at løse problemerne. Du har gjort det af kærlighed til dit universitet – som alle os andre, der har læst her på Aarhus Universitet, har du gult blod i årene. Selv om du jævnligt forsøger at se noget positivt ved andre universiter, er der intet, der kan måle sig med de gule mursten i Aarhus.”
Internt på Aarhus Universitet har de store forandringer været en enorm udfordring. Det lagde fællestillidsrepræsentant Aase Pedersen ikke skjul på, da hun gjorde status til fratrædelsesreceptionen. Hun havde ros – og lidt ris.
”Dit kæmpe engagement, alle dine visioner og din tro på, at alt kan lade sig gøre, har smittet af på os alle. Det har indimellem og er stadig hårdt med alle de her forandringer. Men det er også rigtig spændende. Det vigtige er, at der bliver lyttet, hvis noget nyt viser sig ikke at fungere, eller områder er blevet for tunge eller bureaukratiske. Det er ikke altid, vi får ret, selv om der bliver lyttet. Men så gentager vi det og kommer med nye argumenter, og så sker der sommetider noget”.
Lauritz B. Holm-Nielsen har gennem årene inviteret de studerende til kaffe på kontoret og taget imod invitationer til debatmøder med de studerende. Der har gennem årene været friske meningsudvekslinger, hvilket formand for Studenterrådet ved Aarhus Universitet Per Dalbjerg ikke lagde skjul på:
”Nu har du aldrig været bleg for at drille os, så nu er det vores tur. Vi har ikke altid været enige om alting, det er vist ikke nogen hemmelighed, men vi har altid kunne drikke en kop kaffe og tale om det. Nogle gange lidt højt. Du har altid talt meget og nogle gange lidt over dig. Ordene flyder godt over kaffen, og derfor har Studenterrådet ved Aarhus Universitet måske også været det mest velinformerede studenterråd i hele Danmark. Til tider måske lidt til irritation for de ansatte. Vi kan ikke forestille os, at du kan tie stille fra nu af og ser frem til en god diskussion over en kop kaffe eller måske i en avis, der sikkert kunne handle om brugerbetaling.”
Lauritz B. Holm-Nielsen sætter sig i dag i en ny stol. Som rådgiver for universitetet. Han satte i går til surprise-arrangementet ord på sin tid og afsked som rektor:
”For mig er det en naturlig ting at træde af som rektor. Det er jo helt efter planen. Jeg har haft nogle mål. Jeg har arbejdet meget, men ikke talt timer. Jeg har gjort det for Aarhus Universitet. Det har været en fornøjelse. Der ligger et godt grundlag at arbejde videre på, og der kommer en god periode for universitetet nu. Jeg giver med glæde verdens bedste job videre til Brian, som har en lige så stor kærlighed for universitetet som jeg,” sagde Lauritz og holdt en lille pause.
”Der er ikke noget, jeg ville have gjort, som jeg ikke har fået gjort. Det har jeg ikke kunnet komme i tanke om. Men hvis I spørger mig, om der er noget, jeg kunne finde på at gøre …,” tilføjede han med et stort smil.