Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

En uge som embedsmand

20 praktikanter fra AU prøvede arbejdet i et ministerium, da Ministeret for By, Bolig og Landdistrikter rykkede en tur til Aarhus. En af dem var Julian Christensen.

02.10.2013 | Af Sanne Bjerre-Hyldgaard

Statskundskabsstuderende Julian Christensen (forgrunden) sammen med Carsten Hansen, der er minister for By, Bolig og Landdistrikter. Foto: Anders Trærup, AU Kommunikation.

I løbet af ugen arbejdede de studerende med en lang række idéer og løsningsforslag, der til sidst blev præsenteret for ministeren og hans stab.

– Nej, det skal skrives sådan. Ret det lige, siger de studerende i munden på hinanden.

Det er lige før, de ikke når det. Statskundskabsstuderende Julian Christensen og hans gruppe er lidt i panik før deres endelige fremlæggelse foran ministeren fredag formiddag i uge 39. De bladrer febrilsk gennem deres dokument og når kun lige at printe 12 minutter før, showet starter. 

– Det er ligesom at være i ministeriet, siger Julian Christensen og griner, inden han sender dokumentet af sted til print.

Ugen igennem har gruppen arbejdet intenst på problemstillingen ”Hvad kan man gøre for at afhjælpe de boligproblemer, der hvert år opstår omkring studiestart i de store uddannelsesbyer?”

De har nemlig været en del af praktikantholdet i minipraktik hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der oprettede et minidepartement i Aarhus i uge 39.

En stor del af de studerendes opgave er at komme med forslag til konkrete problemstillinger, så ministeren, Carsten Hansen, og hans stab får ny inspiration.

Fremlæggelse

De tydeligt smånervøse studerende fremlægger et lille udpluk af de mange idéer og løsningsforslag, de har afleveret skriftligt, mens ministeren og hans stab lytter. Hver gruppe har haft forskellige problemstillinger og har grebet udfordringen meget forskelligt an.

– En af de idéer, vi har haft, er at oprette små containerbyer med inspiration fra blandt andet England, forklarer Julian Christensen, da hans gruppe fremlægger.

PowerPointen viser billeder af meget funktionelle boliger, der kan fungere hele året rundt og er billige i produktion.

Hver gruppe har forslag til de forskellige problemstillinger, de har haft, og der er mange konkrete bud undervejs i fremlæggelserne.

– De studerende skal have stor tak for de mange gode idéer. Det har været rigtigt inspirerende at høre, hvordan de studerende er gået til opgaverne med friske øjne. Der er flere initiativer, jeg helt sikkert vil gå videre med, siger minister Carsten Hansen, da alle de studerende har fremlagt deres projekter. Han lover desuden en senere skriftlig evaluering og måske endda en opringning, hvis der er noget, der skal uddybes mere.

Tætpakket uge

– Jeg har fået afmystificeret nogle ting, især ved at tale med de forskellige ansatte. Blandt andet det der med, hvor mange timer de arbejder. Jeg troede, at arbejdet var fuldstændig uforeneligt med familie, men det kommer meget an på, hvilken funktion de varetager. Mange af dem har heldigvis tid til familie, siger Julian Christensen, da han senere reflekterer over processen.

Den første dag, de studerende startede, gik ministeren rundt og gav hånd og sagde velkommen til.

– Vi er blevet taget alvorligt hele vejen igennem, og man får klart på fornemmelsen, at nogle af de idéer, vi er kommet med, faktisk vil blive kigget mere på. Der altså ingen tvivl om, at alle har fået noget ny inspiration og lært noget, siger Julian Christensen efter en hård uges arbejde.

Programmet har været tætpakket, og de studerende har på en eller anden vis været i gang med enten gruppearbejde, møder eller events fra 8 om morgenen til 22 om aftenen.

– Det har været hårdt, men udbytterigt. Jeg synes helt klart, at flere studerende fortjener at få den mulighed, siger Julian Christensen.

 

Uddannelse, Studerende, Alle AU-enheder, Arrangement