Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hæder til forskning i børneleukæmi

Læge, ph.d. Torben Stamm Mikkelsen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget William Nielsens Fonds hædersgave på 100.000 kr. Anerkendelsen får han for sin forskning i leukæmi hos børn.

09.12.2015 | Malene Løvig Nielsen

Torben Stamm Mikkelsen forsker i, hvordan børn med leukæmi kan behandles individuelt.

Torben Stamm Mikkelsen forsker i, hvordan børn med leukæmi kan behandles individuelt.

Leukæmi, også kaldet blodkræft, er den hyppigste kræftform hos børn. Hvert år får 40-50 børn i Danmark leukæmi, hvilket næsten er en tredjedel af alle kræfttilfælde hos børn. Ved leukæmi påvirkes kroppens blodlegemer, og antallet af normale blodlegemer falder. Det gør, at  kroppens immunforsvar svækkes, og det giver tendens til infektioner. Torben Stamm Mikkelsen forsker i, hvordan børn med leukæmi kan behandles individuelt. For den forskning har han netop modtaget William Nielsens Fonds hædersgave.

“Jeg er meget glad for hædersgaven. Den giver mig mulighed for at rejse til USA og besøge de andre nordiske lande for at deltage i samarbejdsmøder og igangsætte nye projekter, så vi kan blive endnu bedre til at behandle børn med leukæmi,” siger Torben Stamm Mikkelsen.

Leukæmi hos børn behandles oftest ved at bruge såkaldte cellegifte, som dræber kræftcellerne. De sprøjtes direkte ind i blodbanen. Behandlingen kan give bivirkninger som øget infektionsrisiko, nedsat appetit, træthed og kvalme. Torben Stamm Mikkelsen undersøger, hvordan behandlingen kan individualiseres, så der tages hensyn til, om børnene har øget risiko for at udvikle bivirkninger.

“Vi vil gerne øge overvågningen og den støttende behandling til de børn, som har øget risiko for at udvikle bivirkninger af behandlingen. På den måde kan vi forhåbentlig minimere graden af bivirkninger,” fortæller Torben Stamm Mikkelsen.

William Nielsens Fond støtter videnskabelig forskning, særligt indenfor bekæmpelse af kræft, under lægevidenskabelige og matematisk-naturvidenskabelige fakulteter ved danske universiteter. 

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d. Torben Stamm Mikkelsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Børneafdeling A
torben.mikkelsen@clin.au.dk
Direkte telefon: 7843 3605
Mobil: 5356 6513

 

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Videnskabelig medarbejder