Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Haves: Talentfulde gymnasieelever. Søges: Sundhedsvidenskabelige undervisere

Akademiet for Talentfulde Unge søger ph.d-studerende fra Health, der kan undervise og fagligt udfordre de gymnasieelever, der skal i gang med et toårigt talentforløb på akademiet.

28.01.2016 | Helle Horskjær Hansen

Gennem forløbet når de unge at få oplæg fra alle fire fakulteter på Aarhus Universitet.

Gennem forløbet når de unge at få oplæg fra alle fire fakulteter på Aarhus Universitet.

205 gymnasieelever fra gymnasier i Region Midt er de næste to år tilknyttet Akademiet for Talentfulde Unge (ATU).

Til at undervise dem er blandt andre forskere fra Aarhus Universitet. En af dem er ph.d.-studerende Daniel Ramskov Jørgensen fra Institut for Folkesundhed.

”Undervisningen på akademiet er opdelt i intro-seminarer og fordybelses-seminarer. Jeg har undervist på intro-seminarerne, hvor jeg har stået for en workshop, som handlede om epidemiologisk forskning,” siger Daniel Ramskov Jørgensen.

ATU er et talentforløb for elever fra handelsgymnasier, tekniske gymnasier og almene gymnasier. Ved siden af gymnasiet følger deltagerne en række aktiviteter, hvor sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab, humaniora og naturvidenskab er i fokus.

Daniel Ramskov Jørgensen har været en del af undervisergruppen på ATU i to år. Han opfordrer andre ph.d.-studerende til at melde sig som undervisere.

”Det har givet mig rigtigt meget. For det første får jeg mulighed for at eksperimentere med alternative måder at formidle min forskning på. Vi skal inspirere, motivere og underholde de studerende selvfølgelig med udgangspunkt i relevant forskning. Samtidig underviser vi nogle deltagere, som er nysgerrige og undrende. Deres teoretiske niveau er generelt højt,” siger han.

De samme udfordringer

Udover at undervise er Daniel Ramskov Jørgensen med til at arrangere de forskellige seminarer i samarbejde med de andre ph.d.- studerende i gruppen.

”Jeg møder nogle ph.d. studerende, som arbejder inden for områder, der er vidt forskellige fra mit eget. Det er enormt spændende at høre om deres arbejde og opleve, at vi støder på de samme udfordringer på tværs af forskningsretninger,” fortæller han.

Gennem forløbet gør forskere og undervisere fra Aarhus Universitet plads i kalenderen til at holde oplæg for de talentfulde unge både for at give dem ekstra viden, men også for at give dem en indsigt i, hvad man kan lære på Aarhus Universitet.

Intro-seminaret, som gymnasieeleverne skal igennem i begyndelsen af februar, er bygget op omkring tre typer af forskning, der bliver gennemført på Health – grundforskning, klinisk forskning og epidemiologi. Formålet er at give de studerende en introduktion til forskningen og sammenhængen mellem de tre typer af forskning.

ATU er et samarbejde mellem de fleste gymnasier i Region Midt, Aarhus Universitet og VIA University College.


­­Akademiet for Talentfulde Unge

På ATU får deltagerne en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde. Forløbet indeholder en række seminarer, konferencer, workshops, virksomhedsbesøg, foredrag, kulturarrangementer og akademiske camps.

For at blive optaget på forløbet skal gymnasieeleverne i første omgang indstilles af deres rektor, hvorefter den enkelte skal skrive en motiveret ansøgning om, hvorfor han eller hun er egnet, og hvad vedkommende kan bidrage med.

Den første årgang på ATU bestod af  65 deltagere. Siden er det tal kun vokset. Sidste år var tallet 205 .


Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Daniel Ramskov Jørgensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
daniel.joergensen@ph.au.dk



Uddannelse, Ph.d.-studerende, Health, Institut for Folkesundhed