Forskere fra Health, NAT og TECH og en række internationale lægemiddelproducenter går nu sammen i et nyt, åbent forskningssamarbejde, hvor data og resultater fra samarbejdet stilles åbent og gratis til rådighed for omverden. Novo Nordisk Fonden støtter ’open science’-projektet med 54,5 mio. kr.
13.03.2020 |
Open Discovery Innovation Network, eller ODIN, er navnet på det nyetablerede forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og medicinalindustrien. Ordet ’innovation’ dækker her både over den måde, forskerne og virksomhederne skal arbejde sammen på og resultaterne af deres samarbejde. Ambitionen er at udnytte den kollektive viden fra alle de forskere, der deltager i projektet, og på sigt skabe innovation til gavn for patienter, industri og samfund.
I løbet af de næste tre år skal ODIN-samarbejdet være et frirum, hvor de deltagende forskere og virksomheder kan samarbejde uden patentreglernes begrænsende rammer. Fx kan de fokusere samarbejdet på de tidlige faser af udviklingen af nye lægemidler og skabe fælles viden, som det ikke betaler sig at patentere, men som kan blive til byggesten i udviklingen af fremtidige lægemidler.
Samarbejdet skal munde ud i en hurtigere og mere effektiv innovation af lægemidler på globalt plan ved at skabe et stærkt fundament af grundlæggende viden og værktøjer, som alle får adgang til – også virksomhedernes konkurrenter.
Lektor Lene N. Nejsum fra Institut for Klinisk Medicin, der har været en del af gruppen bag ansøgningen om et open science-projekt, glæder sig til at indgå i et åbent forskningssamarbejde. Hun er klar til at bidrage med sin ekspertise inden for in vitro cellekultursystemer og med de nyeste fluorescensmikroskopiteknikker til at udvikle ny viden, der kan føre til nye screeningssystemer og teknologiske platforme.
”Den åbne idéfase, hvor mange faglige discipliner arbejder sammen, vil betyde, at vi kan lave bedre og mere avancerede projekter. Resultaterne deles åbent, og det maksimerer brugen af data og platforme, som i sidste ende kommer befolkningen til gavn. Jeg ser en unik mulighed for at etablere samarbejde med pharma-virksomhederne og en stor fordel i, at jeg som forsker kan medvirke til at udvikle viden og teknologier, som flere firmaer efterspørger,” siger Lene N. Nejsum.
Fra Health deltog for uden Lene N. Nejsum også lektor Rikke Nørregaard også fra IKM, lektor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Biomedicin og direktør i INNO-X Martin Vesterby i ansøgningsgruppen. Open science-netværket tæller i dag foreløbig forskere fra Health, Natural Sciences og Technical Sciences og ni industripartnere, bl.a. Novo Nordisk A/S, LEO Pharma A/S, H. Lundbeck A/S, Boehringer Ingelheim GmbH og Nordic Bioscience A/S. Men alle medicinalvirksomheder kan melde sig gratis til.
”ODIN giver vores forskere og virksomheder mulighed for at samarbejde om komplekse problemer, de ikke ville kunne klare på egen hånd. Platformen giver også mulighed for at trække på mange hjerner fra forskellige discipliner og virksomheder – så vi hurtigere kan overføre kendte metoder fra et forskningsfelt til nye problemer på et andet, eller finde helt nye måder at undersøge ”gamle” udfordringer på,” forklarer Marie Louise Conradsen, der er leder af ODIN-projektet og Head of Open Science på Nat-Tech-fakulteterne.
Forskerne er ansat på Aarhus Universitet, ikke i ODIN-projektet, og de deltager frivilligt ud fra deres faglige interesse. Helt fri leg bliver der dog ikke tale om. En fælles komite skal vurdere hvert enkelt projekt, inden den giver grønt lys og penge til det. Projekterne må f.eks. ikke kun gavne enkelt-virksomheder.
De 54,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal finansiere ODINs administration og universitetets del af forskningsprojekterne i tre år. Virksomhederne bidrager med f.eks. teknologi, materialer (fx screeningsbiblioteker) og viden om automatisering med videre.
Marie Louise Conradsen er i færd med at oprette et sekretariat med tre medarbejdere, og har så småt indledt en turné til de tre fakulteters institutter for at ”rekruttere” flere forskere til samarbejdet.
Læs også Novo Nordisk Fondens pressemeddelelse om ODIN-samarbejdet på NAT-fakultetets hjemmeside.
Ph.d., projektleder og Head of Open Science Marie Louise Conradsen
Aarhus Universitet, Nat-Tech-fakulteterne
Telefon: 93 50 84 96
Mail: mlco@au.dk
Opdateret 16. marts 2020