Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health-forsker får del i diabetes-millioner

Læge Laura Linnea Määttä har fået 1,1 mio.kr. fra Danish Diabetes Academy til at undersøge, om en ny biomarkør kan opdage nerveskader i fødderne tidligere. Bevillingen finansierer Laura Linnea Määttäs ph.d.-forløb på Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus og gavner personer med diabetes.

15.06.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Læge Laura Linnea Määttä er kommende ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Medicin. Foto: Danish Diabetes Academy.

Læge Laura Linnea Määttä er kommende ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Medicin. Foto: Danish Diabetes Academy.

Diabetisk neuropati er den hyppigste senfølge til diabetes, og tilstanden, som varigt skader nerverne til bl.a. hud og muskler i fødderne og i værste fald kan føre til amputation, er forbundet med både højere sygelighed, højere dødelighed og nedsat livskvalitet. Der findes ingen klar klinisk definition af diabetisk neuropati, og indtil videre heller ingen biomarkører, der kan spore og følge udviklingen af tilstanden.

Over de næste tre år undersøger Laura Linnea Määttä i sit ph.d.-projekt, om det axonale cytoskelet-protein neurofilament light chain (NfL), som frigives til blodet ved nerveskade, er en ny potentiel biomarkør. Er det tilfældet, vil opdagelsen muliggøre tidlig intervention og formentlig medvirke til øget motivation for en samlet set velbehandlet diabetes hos den enkelte.

Laura Linnea Määttä tilbringer tre måneder af sit ph.d.-studie på University of Oxford. Hendes bevilling er en del af en større pulje-uddeling fra Danish Diabetes Academy.

Omtalen er baseret på pressemateriale fra Danish Diabetes Academy.

Kontakt

Læge og kommende ph.d.-studerende Laura Linnea Määttä
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Steno Diabetes Center Aarhus
Mobil: 42 51 27 00
Mail: laura.maeaettae@gmail.com

 

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder