Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health-forsker modtager forskningslegat på 250.000 kroner

Læge og ph.d. Esben Laugesen har modtaget et forskningslegat fra Diabetesforeningen på 250.000 kroner. Med pengesummen vil Esben Laugesen fortsætte sin forskning i hjerte-kar-sygdom hos diabetespatienter.

04.04.2013 | Anders Frederiksen

Læge og ph.d. Esben Laugesen på selve dagen for uddelingen af legatet. Overrækkelsen foregik på Hotel Marriott i København, og det var Diabetesforeningens protektor, Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, som overrakte anerkendelsen til Esben Laugesen.

Læge og ph.d. Esben Laugesen på selve dagen for uddelingen af legatet. Overrækkelsen foregik på Hotel Marriott i København, og det var Diabetesforeningens protektor, Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, som overrakte anerkendelsen til Esben Laugesen.

Patienter med type 2 diabetes er særligt udsatte for hjerte-kar-sygdom. Esben Laugesen forsker i at forbedre diagnostikken af hjerte-kar-sygdom hos patienter med type 2 diabetes. Nu bliver hans forskning bakket op af legatet fra Diabetesforeningen, og det er en stor håndsrækning.

”Diabetesforeningens legat på 250.000 kroner har stor betydning for vores muligheder for at fortsætte forskningen på området. Vi håber på at kunne bidrage med ny viden, som på sigt kan være med til at reducere antallet af hjerte-kar-sygdomme hos patienter med type 2 diabetes i dag,” fortæller modtageren af forskningslegatet.

Forskere mangler stadig viden om, hvorfor patienter med type 2 diabetes er særligt udsatte for hjerte-kar-sygdom. Men ét er dog klart: Blodkarrene hos patienter med type 2 diabetes er markant stivere end blodkarrene hos ikke-diabetikere. Og her vil Esben Laugesen undersøge, hvilken betydning det har for risikoen for at få blodpropper i hjerte og hjerne.

Mulighed for bedre behandlinger

En bedre forståelse af baggrunden for diabetespatienters høje forekomst af hjerte-kar-sygdom er vigtig for at kunne forbedre vurderingen af den enkelte patients risiko og for på sigt at kunne udvikle nye behandlinger.

”Blodkarrenes stivhed kan bedømmes ved målinger uden på kroppen. Vi undersøger, om man ved at måle deres stivhed bedre kan forudsige, hvem der er i farezonen for at få hjerte-kar-sygdom,” fortæller Esben Laugesen og fortsætter:

”Næste skridt er at undersøge, om det er muligt at reducere stivheden i blodkarrene. Hvis yderligere forskning viser, at det vil være til patienternes fordel, vil det på længere sigt måske kunne indgå som en del af den forebyggende behandling af patienter med type 2 diabetes.”

Esben Laugesen er født den 1. maj 1973 i Brørup.

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d. Esben Lerkevang Grove Laugesen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (MEA)
Direkte telefon: 7846 9959
esben.laugesen@ki.au.dk

Health, Alle grupper, Navnenyt, SKT, Institut for Retsmedicin, Institut for Odontologi, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Folkesundhed, Institut for Biomedicin, Graduate School of Health