Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health-forskere får 25 millioner til interdisciplinære projekter

Tre forskningsprojekter fra Health modtager støtte fra Novo Nordisk Fondens ’Interdisciplinary Synergy’-programmer. De tre projekter får til sammen 25 mio. kroner, og fælles for dem er, at de krydser faggrænser for at finde nye løsninger på konkrete sundhedsudfordringer.

25.02.2021 | Simon Byrial Fischel

Professor Bente Jespersen og lektor Marco Eijken er blandt bevillingsmodtagerne under Novo Nordisk Fondens 'Exploratory Interdisciplinary Synergy'-program. Med en bevilling på fem mio. kr. i ryggen skal de udvikle en ny metode til at teste donornyrer. Foto: Tonny Foghmar, AUH.

Forskningssamarbejder som går på tværs af discipliner, organisationer og landegrænser. Det er, hvad Novo Nordisk Fonden leder efter, når den uddeler midler under Interdisciplinary Synergy og Exploratory Interdisciplinary Synergy-programmerne. I den seneste runde har 15 projekter modtaget i alt 120 mio. kroner, og tre af dem udspringer fra Health.

 

En ny metode til at vurdere donornyrer

I krydsfeltet mellem nyremedicin, nanoteknologi, biologi og billeddiagnostik skal en gruppe forskere under ledelse af professor og overlæge Bente Jespersen fra Institut for Klinisk Medicin udvikle en ny metode til at afgøre, om en donornyre vil kunne fungere efter transplantation. Med fokus på nyrer fra afdøde donorer analyserer forskerne nyrerne ved hjælp af små biosensorer, som sender et lyssignal, hvis nyrens celler er levende. På den måde håber forskerne at kunne sikre, at kun funktionsdygtige nyrer transplanteres.

Projektet støttes med fem mio. kr. fra Exploratory Interdisciplinary Synergy-programmet.
Forskerteamet består af:

  • Professor og overlæge Bente Jespersen, Institut for Klinisk Medicin, AU og AUH
  • Lektor Marco Eijken, Institut for Klinisk Medicin, AU og AUH
  • Professor Jørgen Kjems, Insitut for Molekylærbiologi og Genetik
  • Professor Michael Pedersen, Institut for Klinisk Medicin, AU
  • Professor Henri Leuvenink, University Medical Center Groningen og Honorary Skou Professor, AU

 

Solceller i øjnene

Millioner af mennesker verden over er blinde, fordi fotoreceptorerne i deres øjne ikke fungerer. Fotoreceptorer virker grundlæggende som solceller; de producerer en elektrisk strøm, når nethinden rammes af lys. Derfor har solcelleimplantater i øjnene potentiale ift.  at give blinde et meningsfuldt syn. Lektor Keisuke Yonehara fra Institut for Biomedicin og hans forskergruppe vil udvikle et sådant implantat bestående af tusindvis af små solcelleenheder og studere den biologiske indvirkning på øjet samt interaktionen mellem implantat og nerveceller.  

Projektet støttes med fem mio. kr. fra Exploratory Interdisciplinary Synergy-programmet.
Forskerteamet består af:

  • Lektor og gruppeleder Keisuke Yonehara, DANDRITE, Institut for Biomedicin, AU
  • Klinisk lærerstolsprofessor Toke Bek, Institut for Klinisk Medicin, AU og AUH
  • Professor Stephan Sylvest Keller, NANOLAB, DTU

 

En dybere forståelse af virussygdomme  

Virusinfektioner er årsag til et væld af alvorlige sygdomme, og vil man gøre sig forhåbninger om at forstå de underliggende sygdomsmekanismer, kræver det en multidisciplinær tilgang. Derfor har professor Søren Riis Paludan og professor Trine Mogensen, begge fra Institut for Biomedicin, i samarbejde med lektor Smita Krishnaswamy fra Yale University etableret en international projektgruppe, som arbejder med at integrere teknikker fra bl.a. klinisk infektionsmedicin, eksperimentelle dyreforsøg, multi-omics og machine learning. Målet er at få en dybere forståelse af de virale sygdomme COVID-19 og herpes simplex encephalitis.

Projektet støttes med 15 mio. kr. fra Interdisciplinary Synergy-programmet.
Forskerteamet består af:

  • Professor Søren Riis Paludan, Institut for Biomedicin, AU
  • Professor Trine Mogensen, Institut for Biomedicin, Institut for Klinisk Medicin, AU
  • Associate professor Smita Krishnaswamy, Center for Biomedical Data Science, Yale University

Den næste ansøgningsrunde til Interdisciplinary Synergy og Exploratory Interdisciplinary Synergy-programmerne åbner den 1. april 2021. Læs mere på fondens hjemmeside.


Kontakt

Professor og overlæge Bente Jespersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitets Hospital, Nyresygdomme
Mobil: 78 45 24 11
Mail: bente.jespersen@clin.au.dk

Lektor Keisuke Yonehara
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og DANDRITE
Mobil: 93 50 80 84
Mail: keisuke.yonehara@dandrite.au.dk

Professor Søren Riis Paludan
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 28 99 20 66
Mail: srp@biomed.dk

Omtalen er baseret på pressemateriale fra Novo Nordisk Fonden.

Bevillinger og priser, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen