Det sundhedsvidenskabelige fakultet indvier den 8. oktober - på 100-årsdagen for nyligt afdøde Nobelprismodtager Jens Christian Skou - Institut for Biomedicins nye forskningsbygning, som er opkaldt efter Skou. Bygningsministeren, Aarhus’ borgmester og Skous familie er blandt deltagerne.
02.10.2018 |
Universitetsparken i Aarhus har fået en ny beboer på C. F. Møllers Allé. Set udefra falder den syv-etagers bygning helt ind i omgivelserne med de traditionelle gule mursten og arkitektur i C. F. Møllers ånd. Indeni er man dog ikke i tvivl om, at man er trådt ind i en moderne nutid.
Den nye forskningsbygning rummer state-of-the-art laboratorier og en avanceret dyrestald til mus og rotter, der bruges til forskning i sundhed og sygdomme. Et stort lyst atrium, som forbinder alle etager, og glasvægge i kontorer og mødelokaler gør bygningen åben og transparent. Snart bliver den arbejdsplads for godt 300 biomedicin-forskere, laboranter og studerende.
”Vi glæder os meget til at flytte ind i bygningen. Den har en masse moderne faciliteter, som vil højne forskningen, og bygningen vil forhåbentlig også stimulere til at skabe nye forskningssamarbejder, når forskerne i højere grad kommer til at mødes på kryds og tværs,” siger Thomas G. Jensen, institutleder på Institut for Biomedicin.
Bygningen er opkaldt efter Nobelprismodtager Jens Christian Skou (1918-2018), som tidligere var ansat på Institut for Biomedicin. Han lagde fundamentet til meget af den forskning, der foregår på instituttet i dag, hvor forskerne fortsat er med i verdenseliten. Snoren bliver klippet af Jens Christian Skous hustru Ellen-Margrethe Skou den dag, han ville være blevet 100 år.
I indvielsen deltager også bygningsminister Ole Birk Olesen (LA), borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), formand for Nobelpriskomitéen for medicin/fysiologi professor, Anna Wedell, og Jens Christian Skous familie.
Skou-bygningen kommer - sammen med Bartholin-bygningen - til at samle både faciliteter og forskere fra Institut for Biomedicin, som i dag er spredt på seks adresser. Også forskere fra forskningscentret Dandrite vil rykke til Skou-bygningen.
Med bygningen får forskerne adgang til ca. 15.000 kvm højteknologisk arbejdsplads med nye klasse 1 og 2-laboratorier, som giver mulighed for at arbejde med genmodificerede organismer og dyr, og en komplet dyrestald, der kan rumme op til 30.000 mus og rotter. Ca. 40 pct. af bygningens volumen består af teknik, hvoraf en stor del ikke kan ses med det blotte øje. Men det er bl.a. årsagen til langt bedre ventilation, hvor 99,99 pct. af luften kan filtreres, og at vandet kan renses renere end drikkevand.
Også dyrestalden gemmer på nye tekniske installationer som en række ”airshowers”, der blæser allergener af tøjet, før man går ind i dyrestalden. En luftsluse mellem den åbne og den lukkede del af stalden sørger for at minimere smitterisiko mellem musene. Og robotter skifter og vasker burene, hvilket før var hårdt, manuelt arbejde, og det i en fart, der ikke er menneskelig mulig med 9.500 standardbure på 30 timer.
Det er Bygningsstyrelsen, der ejer Skou-bygningen, som har et budget på ca. 650 millioner kr. Projektet er udformet af Cubo Arkitekter A/S (totalrådgiver), rådgivende ingeniørfirmaer Lemming & Eriksson og Søren Jensen samt landskabsarkitekter Møller og Grønborg.
Indvielsen foregår mandag d. 8. oktober kl. 11 og er forbeholdt inviterede gæster.
Skous 100-årsdag markeres også på Steno Museet, der åbner udstillingen "Videnskab er lidenskab" samme dag, hvor bl.a. Skous genopstillede kontor kan ses. Derudover uddeler Health sin talentpris, Jens Christian Skou-prisen, til en forsker torsdag d. 11. oktober.
Sekretariatsleder Morten Pless
Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
Mobil: 20597784
Mail: pless@biomed.au.dk