Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health lander aftale om ph.d.-gradssamarbejde

En kontrakt om ph.d.-gradssamarbejde mellem Health og det østrigske universitet, Medical University of Graz, er netop blevet underskrevet. Aftalen giver ph.d.-studerende et bevis fra begge institutioner, hvis de er på et forskningsophold i mindst et år på enten universitetet i Graz eller Aarhus.

08.12.2016 | Helle Horskjær Hansen

Der er 1436 kilometer fra Danmarks næststørste by til Østrigs. Byen, Graz huser fire universiteter, og har i øvrigt en gammel bydel, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Der er 1436 kilometer fra Danmarks næststørste by til Østrigs. Byen Graz huser fire universiteter, og har i øvrigt en gammel bydel, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Forskeruddannelsen på Health har indgået en aftale om ph.d.-gradssamarbejdet med Medical University of Graz i Østrig. Det er første gang, at Health får sin egen rammeaftale - tidligere har fakultetet været med i AU-samarbejder eller lavet individuelle aftaler om ph.d.-gradssamarbejdet.

”De studerende laver deres projekt på begge universiteter, og på baggrund af en fælles bedømmelsesproces får de et ph.d.-bevis fra samarbejdspartneren også. De får to beviser og derigennem formel anerkendelse af deres dobbelte tilknytning og internationale erfaring,” fortæller prodekan for Talentudvikling på Health, Lise Wogensen Bach, der er ansvarlig for samarbejdet.

Potentiale for forskningssamarbejde

Ph.d.-uddannelsens opbygning og struktur i Østrig kan minde meget om den danske ph.d.-uddannelse, og det var da også en af årsagerne til, at Health slog til, da det østrigske universitet meldte sig som mulig partner.

”Vi ser også et potentiale for øget forskningssamarbejde. Ph.d.-gradssamarbejde skal være forankret i et fagligt miljø for at skabe de ønskede virkninger,” siger Lise Wogensen Bach.

Ph.d.-uddannelsen i Graz er 3-årig og organiseret i tre ph.d.-programmer: molekylær medicin, metaboliske og kardiovaskulære sygdomme og inflammation.

Samarbejdet udspringer af et eksisterende samarbejde gennem ORPHEUS (Organisation of PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System) og aftale om studenterudveksling på baggrund af Healths internationale semester på medicin.

”Håbet er også, at et sådant samarbejde kan inspirere studerende, der har mod på at tage til udlandet, samtidig med, at det er med til at understrege, hvor vigtigt international erfaring og netværk er,”  fortæller Lise Wogensen Bach.

For at få et indblik i ph.d.-forskningen og rekrutteringsprocessen på Medical University of Graz er Ph.d.-skolen blevet inviteret til at deltage i ph.d.-dagen på det østrigske universitet. Den danske delegation er i Graz i dagene 14., og 15. december 2016.

________________________________________________________________________

Om Medical University of Graz

Med Uni Graz blev etableret i 2004 og har en forhistorie som medicinsk fakultet siden 1863 på University of Graz. Forskningen på Med Uni Graz dækker klinisk og præ-klinisk forskning. Der er cirka 1700 ansatte og 4500 studerende. De kliniske afdelinger er på LKH University Hospital Graz, der har 1500 senge. Til sammenligning har Health cirka 1500 ansatte, 4400 studerende og Aarhus Universitetshospital har 1200 sengepladser.
______________________________________________________________________________

Kontakt

Lise Wogensen Bach
Dekanatet, Health
Tlf.: 87 15 20 12
lwb@au.dk




Talentudvikling, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Health, Uddannelse, Offentligheden/Pressen, Health, Videnskabelig medarbejder