Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hjælp til Alzheimers på tværs af landegrænser

Et nyt stort EU-projekt kaldet ROADMAP skal hjælpe med at finde effektiv behandling af Alzheimers. Aarhus Universitet er med i samarbejdet, som har et budget på 7,8 millioner euro.

05.12.2016 | Nanna Jespersgård

Professor Lars Pedersen vurderer, at netop bredden af det nye samarbejde i ROADMAP kan bane vej for nye, mere effektive behandlingsformer af Alzheimers.

EU-landene er gearede til at tage højde for forhold omkring samkøring, datasikkerhed og sundhedsøkonomi på en måde, der ikke er mulig andre steder i verden, mener professor Henrik Toft Sørensen.

Bedre behandling af demenssygdommen Alzheimers. Det er formålet med et nyt europæisk samarbejde, der i et hidtil uset omfang skal indsamle og analysere forskningsdata om en patientgruppe, der i 2050 forventes at udgøre over 130 millioner mennesker på verdensplan.

I samarbejdet deltager forskere fra hele 22 universiteter i seks europæiske lande samt en række lægemiddelfirmaer fra Europa og USA. I projektet indgår data fra nationale registre, biobanker og kliniske databaser, og det samlede budget løber op i 7,8 millioner euro. Fra Aarhus Universitet bidrager Klinisk Epidemiologisk Afdeling med data fra bl.a. hospitaler og kommuner, og professor Lars Pedersen, der sammen med professor Henrik Toft Sørensen er dansk tovholder på projektet, vurderer, at netop bredden af det nye samarbejde kan bane vej for nye, mere effektive behandlingsformer:

”Ideen er at skabe en fælles platform, hvor forskere kan analysere data fra forskellige datakilder og forskellige patientsammensætninger. Normalt har vi kun adgang til danske data, men det nye samarbejde gør det muligt at sammenholde data på tværs af lande og teste hypoteser på større patientpopulationer. Det giver et mere komplet billede af individuelle patientbehov, som kan føre til bedre behandling, siger professor Lars Pedersen, der netop har været til møde i Barcelona om projektet.

Hidtidige forsøg har været skuffende

Alzheimers er kendetegnet ved, at nuværende, godkendte behandlinger midlertidigt kan bremse eller udskyde forværringen af symptomer, men de kan ikke ændre sygdomsforløbet. Hidtidige forsøg på at få ny medicin på markedet til behandling eller forebyggelse af Alzheimers har været skuffende trods massive kommercielle, offentlige og akademiske investeringer.

På verdensplan konstateres årligt 7,7 millioner nye tilfælde af demens, hvilket svarer til et nyt tilfælde hvert fjerde sekund. I 2013 havde ca. 44,4 millioner mennesker demens – et tal der ifølge Alzheimers Disease International forventes at stige til 135,5 millioner i 2050, og på den baggrund er der særlig grund til at glæde sig over samarbejdet, mener professor Henrik Toft Sørensen:

”EU-landene har nogle af verdens mest sofistikerede sundhedssystemer og er dermed særligt kvalificeret til at udvikle og udnytte teknologier, der understøtter arbejdet med at finde effektiv behandling samtidig med, at der tages højde for forhold omkring samkøring, datasikkerhed og sundhedsøkonomi. Det er ikke muligt andre steder i verden,” vurderer Henrik Toft Sørensen.

Primært finansieret af EU-midler

Projektet har fået navnet ROADMAP, som er en forkortelse af projektets fulde navn, nemlig ‘The Real world Outcomes across the Alzheimer’s Disease (AD) spectrum for better care: Multi-modal data Access Platform.

ROADMAP er primært finansieret af EUs Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram samt af lægemiddelindustrien (via EFPIA) i regi af Innovative Medicines Initiative (IMI).

 

 

Yderligere oplysninger


Professor Lars Pedersen
Aarhus Universitet, Klinisk Medicin               
Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Direkte telefon: 87168149
Mail: lap@clin.au.dk

Professor Henrik Toft Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Direkte telefon: 87168215
Mail: hts@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health