Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hjernernes skæbnedag er udsat

Juridiske spørgsmål forhaler Region Midtjyllands beslutning om, hvad der skal ske med verdens største hjernesamling, som står i kælderen under Psykiatrisk Hospital i Risskov.

12.12.2017 | Henriette Stevnhøj

Beslutningen om, hvad der skal ske med de 9.479 psykiatriske hjerner under Psykiatrisk Hospital i Risskov er udsat til marts 2018. Modelfoto: Lars Kruse/AU.

Årsskiftet skulle være tidspunkt for beslutningen om, hvad der skal blive af de 9.479 psykiatriske hjerner, som står i formalinspande i kælderen under Psykiatrisk Hospital i Risskov. Hjernesamlingen skal ikke med, når de psykiatriske afdelinger flytter til det nye supersygehus. Men det tager lang tid at få de juridiske detaljer på plads omkring en eventuel overdragelse eller destruktion af hjernesamlingen, så nu udsættes datoen.
Det fortæller Christian Boel, koncerndirektør i Region Midtjylland, til DR. Det er regionen, formelt regionsrådet, der i medfør af sundhedsloven har juridisk ansvar for hjernesamlingen. Regionsrådet besluttede tidligere i år, at samlingen nedlægges i løbet af 2018, med mindre en værdig aftager viser sig.

Det er processen med at afsøge markedet for interesserede forskningsinstitutioner, som kan aftage hjernerne, der har trukket tiden. Desuden skal regionen afklare, hvordan samlingen kan destrueres, hvis det bliver udgangen. I den sammenhæng viser sig en hoben juridiske spørgsmål. Heriblandt hvordan man kan udlevere hjernerne til de pårørende, der måtte ønske det, fortæller Christian Boel.

Må hjernerne udleveres? 

Region Midtjylland har desuden spurgt Bispebjerg Hospital, der huser Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab, og Odense Universitetshospital, om de er interesserede i at overtage samlingen. Bispebjerg Hospital har ikke meldt tilbage, mens forskere fra Odense har været på besøg i samlingen i starten af december. Det er ved redaktionens slutningen uafklaret, om institutionerne er interesserede og i givet fald har muligheden.
Ifølge koncerndirektøren har der også været kig på mulige aftagere i udlandet. Det er dog regionens vurdering, at det ikke juridisk er realistisk at overdrage samlingen til en udenlandsk forskningsinstitution.
Beslutningen om ikke at tage samlingen med, når Psykiatrisk Hospital flytter fra Risskov til Skejby i 2019, har Region Midtjylland taget i samråd med Aarhus Universitet. 

Kristjar Skajaa, leder af Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, har i et tidligere interview udtalt, at det koster flere millioner kroner at flytte og bevare samlingen:
”Når vi sammenholder den udgift med den videnskabelige værdi, er konklusionen, at værdien ikke står mål med omkostningerne. Det handler ikke om at spare penge i en afdeling, men om rettidig omhu i forhold til at sammenholde forskningsværdien med de betragtelige udgifter, der er forbundet med at flytte og bevare samlingen for eftertiden i det nye Skejby-byggeri,” sagde Kristjar Skajaa. 

Beslutningen om hjernernes fremtid vil blive taget i slutningen af marts 2018.

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Health