Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hjertelæge Hans Erik Bøtker bliver ny prodekan for sundhedsforskning på Aarhus Universitet

Til august tiltræder klinisk professor Hans Erik Bøtker stillingen som prodekan for forskning på det sundhedsvidenskabelige fakultet Health ved Aarhus Universitet. Med sig har han 37 års erfaring som læge og forsker i hjertesygdomme og et solidt internationalt netværk.

26.03.2020 | Henriette Stevnhøj

Hjertelæge Hans Erik Bøtker bliver ansvarlig for den sundhedsvidenskabelige forskning på AU fra august 2020.

Det er 63-årige Hans Erik Bøtker, klinisk lærestolsprofessor, overlæge og dr.med. ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, der fra den 1. august får ansvar for Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige forskning.  

Den nye prodekan er en kapacitet inden for forskning i hjertesygdomme, og han har sat et solidt aftryk på både national og international hjerte-karforskning og udvikling af konkrete behandlingsmetoder. Blandt andet står Hans Erik Bøtker bag opdagelsen af, at en blodtryksmanchet på armen hos personer med blodprop i hjertet beskytter hjertet i forbindelse med ballonoperation.

”Hans Erik er en yderst kompetent professor og forskningsleder, der både har blik for betydningen af konstruktivt samarbejde og gode rammevilkår i de enkelte forskningsmiljøer og samtidig et internationalt og strategisk fokus. Det giver ham det bedst tænkelige afsæt for at løfte og udvikle fakultetets forskningsstrategier med øje for den enkelte forskers vilkår. Jeg glæder mig meget til at byde ham velkommen,” siger dekan Lars Bo Nielsen.


Kan inddrage på tværs

Han fremhæver Hans Erik Bøtkers evne til at arbejde på tværs af faggrænser og geografi for at styrke indsatsen i forskning.

”Vi får en prodekan med årelang erfaring med forskningsledelse, som samtidig har et omfattende kendskab til fondsverdenen og med et stort talent for at skabe fremdrift i et samarbejde mellem forskellige fagligheder. Hans Erik har en naturlig personlig gennemslagskraft og evne til at skabe fælles fodslag”, siger Lars Bo Nielsen.

Selv glæder Hans Erik Bøtker sig til at udvikle fakultetets forskningsstrategi.

”Jeg håber at kunne omsætte mine mange års erfaringer som forsker til det strategiske niveau på Health. Livet som forsker er fyldt med masser af gode oplevelser, men der er også bump på vejen, eksempelvis i arbejdet med at søge fonde, og her tror jeg, at jeg kan bidrage med at skabe rammer, som gør det lettere,” siger Hans Erik Bøtker.


Dansk forskning på verdenskortet

Hans Erik Bøtker har ved siden af lægegerningen sat dansk hjerteforskning på verdenskortet. Hans fokus har været på at oversætte basalforskning til gavn for patienterne. Og ud over opdagelsen af behandling med blodtryksmanchet er han internationalt anerkendt for at have udviklet en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag under iltmangel, og for at have opdaget, at forskellige former for medicin til diabetespatienter ikke alene kontrollerer stofskiftesygdommen, men også beskytter hjertet. Endelig har Hans Erik Bøtker bidraget til at forbedre behandlingen af spasmer i hjertets kranspulsårer og små-kars-sygdom ved at etablere algoritmer, der kan afsløre hjertekramper.

Den produktive forskningskarriere har ført hæder med sig. Senest Hagedorn Prisen i 2019. Marie og August Krogh Prisen i 2018, Odd-Fellow Ordenens Forskerpris i 2012 og Dansk Cardiologisk Selskabs forskerpris i 2005.

Gennem årene har Hans Erik Bøtker været vejleder for mere end 40 ph.d.-studerende og aktuelt for fire, som han følger til dørs, også selv om han tiltræder som prodekan undervejs.

Hans Erik Bøtker blev læge i 1983, ph.d. i 1995 og dr.med. i 2001. Siden 1999 har han været speciallæge i hjertesygdom og intern medicin, siden 2002 overlæge på afdelingen for hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital og siden 2007 klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet.

Hans Erik Bøtker afløser Ole Steen Nielsen, der, når han stopper som prodekan, skal løse enkelte funktioner på fakultetet, indtil han går på pension ved årsskiftet.


Kontakt:

Klinisk lærestolsprofessor, overlæge, dr.med. Hans Erik Bøtker
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hjertesygdomme
Mobil: 40 29 33 89
Mail: boetker@clin.au.dk

Dekan på Health Lars Bo Nielsen
Aarhus Universitet
Mobil: 30 24 82 03
Mail: larsbo@au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed