Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvordan gik det med Honorary Skou-professorerne?

Over al forventning, siger de Health-forskere, som sikrede, at 47 internationale topforskere blev tilknyttet fakultetet som Honorary Skou-professorer for præcis to år siden. Vi gør status over satsningen og viser eksempler på det faglige samarbejde, som trods pandemien har fungeret på tværs af landegrænser.

07.10.2021 | Lise Wendel Eriksen

De nyudnævnte Honorary Skou-professorer og deres champions fra Health ved indsættelsesceremonien i oktober 2019. Foto Søren Kjeldgaard

I denne måned er det to år siden, at 47 professorer fra udenlandske universiteter formelt blev indsat som Honorary Skou-professorer ved en ceremoni i Søauditorierne. Det skete på netop den dag, hvor nobelpristager Jens Christian Skou, der har lagt navn til ordningen, ville være fyldt 101 år.

Initiativet med at adjungere en stribe nye professorer blev sat i søen af fakultetsledelsen i 2018 og var tænkt som en strategisk indsats, der skulle styrke samarbejdet til førende forskningsenheder i udlandet.

Målet var at etablere flere fælles forskningsprojekter og fondsansøgninger, give nye perspektiver på undervisning og ph.d.-vejledning og i det hele taget skabe bedre og tættere relationer til forskere fra nogle af verdens top 100-universiteter.

Mission accomplished

I praksis har Honorary Skou-initiativet vist sig at være en katalysator, der har skabt både formelle og uformelle samarbejder på tværs af landegrænser og forskningsområder.

Det viser evalueringer fra de såkaldte ’champions’ – Health-forskere, der fungerer som Honorary Skou-professorernes akademiske kontaktperson og primære samarbejdspartner.

”Evalueringerne har været særdeles positive og viser en stor mangfoldighed af samarbejde hos alle forskerne. Det er utroligt glædeligt, når et strategisk initiativ på den måde bærer frugt og fører til så mange konkrete projekter,” siger konstitueret dekan Hans Erik Bøtker.

Nye Honorary Skou-professorer på vej i 2022

”Det, at vi skabte de formelle rammer for samarbejdet og afholdt en egentlig indsættelsesceremoni for Honorary Skou-professorerne, var med til at cementere tilknytningen til fakultetet, og det gjorde det lettere og mere legitimt for vores forskere at forfølge de mange samarbejdsmuligheder og udvikle de faglige og personlige relationer,” fortæller Hans Erik Bøtker med henvisning til evalueringerne.

Af tilbagemeldingerne fra fakultetets forskere fremgår det dog også, at coronaen spændte ben for mange af de planlagte udvekslingsaftaler, udenlandsbesøg og gæsteophold.

Alligevel tøver Hans Erik Bøtker ikke med at kalde Honorary Skou-initiativet for en succes, og på baggrund af de gode evalueringer har dekanatet besluttet at opretholde indsatsen og stile efter en ny indstillingsrunde i 2022.

”Der er ingen grund til at stoppe her. Der er plads til flere Honorary Skou-professorer fra internationalt anerkendte universiteter, som kan udvikle de enkelte faglige netværk og styrke Healths samlede forskningsmiljø,” siger Hans Erik Bøtker.

Se listen over fakultetets Honorary Skou-professorer og deres ’champions’ på hjemmesiden

Fem Health-forskere fortæller om forskellige Honorary Skou-samarbejder herunder

UNDERVISNING PÅ NYT PH.D.-KURSUS

Champion: Cecilia Ramlau-Hansen, professor, Institut for Folkesundhed
Honorary Skou-professor: Onyebuchi A. Arah, professor, University of California Los Angeles (UCLA), USA

“Professor Arah har undervist på et af vores nyere epidemiologiske ph.d.-kurser; ’Causal inference in health sciences’. Det er et metodefag, og det er ikke helt nemt stof. På netop dette felt er Arah utroligt dygtig og vidende. Faktisk lidt af et koryfæ.

Vi afholdt kurset første gang i 2019, hvor Arah fløj ind og underviste. Bagefter tilbød han ’open hours’, hvor både medarbejdere og studerende kunne stille spørgsmål og sparre med ham. Det var enormt brugbart. I år har vi gennemført undervisningen online. Vores ph.d.-studerende har begge gange givet kurset virkelig gode evalueringer, og faktisk foreslog af en af vores kursister, at kurset bliver obligatorisk for alle ph.d.-studerende på Health.

Jeg mødte professor Arah første gang til en middag hos min mentor, der var leder af afdelingen på UCLA, mens jeg som ph.d.-studerende var på forskningsophold derovre. Jeg lagde samarbejdsfølere ud, og Arah var heldigvis meget interesseret, og han er virkelig glad for Honorary Skou-adjungeringen.

Jeg og flere af mine ph.d.-studerende har været og vil også fremover skulle på forskningsophold hos Arah. Det betyder, at vi nu har og løbende udvikler kompetencerne på Health til at undervise i Arahs speciale på vores ph.d.-kursus. Det er guld værd, at vi kan sende folk til UCLA for at blive klogere, og at professor Arah kommer her og drysser lidt stjernestøv over hele kurset.”

FÆLLES EU HORIZON-ANSØGNING

Champion: Ditte Demontis, lektor, Institut for Biomedicin (t.v.)
Honorary Skou-professor: Barbara Franke, professor, Radboud University, Holland

“Barbara Franke og jeg har arbejdet sammen om en stor EU Horizon Europe-ansøgning. Vi forsker begge to i ADHD, og i vores fælles projekt skal vi have en bedre forståelse af den psykiatriske diagnose, når den optræder sammen med depression. Barbara Franke leder hele ansøgningen, og jeg er såkaldt arbejdspakkeleder af den del af projektet, der handler om den genetiske del, hvor vi anvender forskellige databaser, registre og biobanker.

Vi indsendte EU-ansøgningen i slutningen af september, så de seneste måneder har været ret arbejdsintense. Vi har været i tæt kontakt med ugentlige Zoom-møder, hvor vi fx har diskuteret design af studiet, hvilke samples vi skal bruge osv.

Jeg kendte Barbara Franke i forvejen, fordi vi interesserer os for det samme forskningsfelt. Vi arbejdede allerede sammen, inden hun blev udpeget som Honorary Skou-professor, men jeg tror, at ordningen har været med til at intensivere vores samarbejde, og på den måde har det været lettere og mere overskueligt at gå i gang med det kæmpe projekt, som en EU-ansøgning er.”

ONLINE JOURNAL CLUB

Champion: Golnoush Bahrami Møller, lektor, Institut for Odontologi og Oral Sundhed (t.v.)
Honorary Skou-professor: Irena Sailer, professor, University of Geneva, Schweiz

“Jeg kendte udmærket Irena Sailer, før hun blev Honorary Skou-professor – men absolut kun af navn. Hun er kæmpestor inden for protetik og digitale teknikker. Men jeg sendte hende en mail og spurgte, om hun ville være vores æresprofessor. Hun har nok troet, det var spam, for hun reagerede ikke, før jeg skrev endnu en mail. Hun var heldigvis positiv, og siden har vi haft et virkeligt tæt og produktivt fagligt samarbejde og på det mere personlige plan også opnået en form for sisterhood.

Derfor kunne jeg også tillade mig at spørge, om hun ville deltage i sektionens månedlige journal club og holde et webinar om protetik i den digitale tidsalder primært målrettet vores kliniske undervisere. Og fordi hun er et internationalt hotshot, valgte vi at åbne dørene, annoncere webinaret bredt og invitere alle med interesse med til vores ’journal club special’. Det var en kæmpe succes, og deltagerne talte studerende, forskere og tandlæger fra hele verden.

Hvis Irena Sailer ikke havde været Honorary Skou-professor, ville jeg aldrig have spurgt hende, en af verdens førende forskere inden for protetik, om hun ville holde et gratis oplæg en tirsdag aften i april. Nu er rammen sat, og i 2022 gentager vi succesen med endnu et webinar fra University of Geneva.”

FÆLLES PH.D.-VEJLEDNING

Champion: Simon Tilma Vistisen, lektor, Institut for Klinisk Medicin (t.v.)
Honorary Skou-professor: Thomas W. L. Scheeren, professor, University of Groningen, Holland

“Jeg lærte Thomas Scheeren at kende i 2017, da jeg via min Sapere Aude-bevilling var på forskningsophold i Holland. Siden har vi arbejdet en del sammen, og derfor var det oplagt at formalisere samarbejdet med Honorary Skou-adjungeringen, da muligheden bød sig.

Jeg tror, at både den tildelte mindre rejsesum og særligt dagene omkring den højtidelige indsættelse har gjort en forskel, fordi tiltagene har vist vores adjungerede professorer, at vi fra universitetets side prioriterer at være værter for de mange samarbejder. Det er i hvert fald min oplevelse, at udnævnelsen har givet stærkere bånd og en større dedikation til samarbejdet fra begge sider.

Thomas Scheeren er blandt andet medvejleder på min ph.d.-studerendes projekt, som handler om, hvordan respiratorbehandling påvirker hjertet og blodcirkulationen under store operationer og under indlæggelse på en intensivafdeling. Thomas Scheeren er professor i anæstesi og en stor, international kapacitet på området, så at have ham som medvejleder har været givtigt for både mig og ikke mindst for min ph.d.-studerende.”

FORSKNINGSSAMARBEJDE

Champion: Lisbeth Uhrskov Sørensen, lektor, Institut for Klinisk Medicin
Honorary Skou-professor: Harry G. Kennedy, professor, Trinity College Dublin, Irland

”Dansk retspsykiatri er et smalt forskningsfelt med et snævert patientgrundlag og få danske retspsykiatriske forskningsmiljøer. Det betyder, at et internationalt forskningssamarbejde er helt afgørende. Udnævnelsen af Harry Kennedy som Honorary Skou-professor har spillet en uvurderlig rolle for udviklingen af vores retspsykiatriske forskningsaktiviteter.

Inden Honorary Skou-programmet havde vi sporadisk kontakt, men æres-adjungeringen har for alvor sat skub i vores forskningssamarbejde – fx ph.d.-vejledning, fælles kongresdeltagelse, udveksling af medicinstuderende på korte forskningsophold, deltagelse i irsk Journal club og selvfølgelig egentlige forskningsprojekter. Vi har faste telefonmøder og har haft det siden indsættelsen. Her drøfter vi fælles projekter, udvikler nye aktiviteter og sparrer om vores fag. Lige nu arbejder vi bl.a. på et fælles internationalt ’model of care’-projekt, hvor vi ’mapper’ retspsykiatrien i Europa, og så planlægger vi Harry Kennedys besøg i Aarhus til november. Her er et af målene at styrke forskningssamarbejdet med andre danske retspsykiatrier.

Det, at vi nu har en mere formel arbejdsrelation centreret om retspsykiatrisk forskning, betyder, at det ikke betragtes som personlige tjenester at hjælpe hinanden, men tværtimod er en forventelig del af Honorary Skou-samarbejdet.

Harry Kennedy er en af de førende retspsykiatere i verden med et imponerende retspsykiatrisk netværk i Europa, som han gavmildt deler ud af. Han har investeret tid og kompetencer i Honorary Skou-samarbejdet, men det er samtidig også vores oplevelse, at professor Kennedy er glad for samarbejdet med Aarhus Universitet og vores afdeling.”

Kontakt

Konstitueret dekan Hans Erik Bøtker
Aarhus Universitet, Health
Telefon: 40 29 33 89
Mail: boetker@au.dk

Forskning, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Retsmedicin