Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvorfor kan videnskab afføde modvilje?

Akademisk Råd på Health inviterer til oplæg med professor Klemens Kappel fra Købehavns Universitet om såkaldt viden-skepsis. Arrangementet finder sted 17. maj, og alle er velkomne.

30.04.2018 | Henriette Stevnhøj

Professor Klemens Kappel forsker i, hvorfor vi har en hang til at tro mest på information, som bekræfter vores politiske overbevisning. 17. maj holder han oplæg på AU om det.

Selv om videnskaben frikendte HPV-vaccinen for at give skader, var der alligevel en udbredt folkelig mistillid over for vaccinens effektivitet og sikkerhed, godt hjulpet på vej af et tendentiøst tv-program. Eksemplet er ikke enestående. Mange vil sikkert rynke på brynene ved udsigten til atomkraft, selv om det er vurderet til at være en stabil, sikker og ren energikilde. I USA er der blandt store befolkningsgrupper en fælles forståelse af, at global opvarmning ikke er menneskeskabt, til trods for, at klimaforskere siger det modsatte.

Skepsis over for videnskaben er en psykologisk mekanisme, som læge, filosof og professor ved Københavns Universitet, Klemens Kappel forsker i. Torsdag d. 17. maj er han på Aarhus Universitet, hvor han i forbindelse med Akademisk Råds møde holder en times forelæsning om sit forskningsprojekt; Convergent Ethics and Ethics of Controversy. Dette oplæg er åbent for alle.

Klemens Kappels forskningsprojekt skal bidrage til at forklare den modstand, som lovende nye gen-teknologier ofte bliver mødt med, når de bliver præsenteret for offentligheden. Klemens Kappel vil fortælle om den åbenbart meget menneskelige hang til at fokusere på information, der bekræfter vores politiske eller ideologiske identitet fremfor at have tiltro til videnskab, og hvordan denne mistro er en udfordring for forskere og videnskaben.

Forelæsningen finder sted torsdag d. 17. maj kl. 14-15 i Mogens Zieler stuen, Fredrik Nielsens Vej 2-4, 8000 Aarhus C.

Spørgsmål vedr. arrangementet kan rettes til rådgiver Lene Bøgh Sørensen; lbs@au.dk

Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen