Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvorfor virker immunterapi ikke på alle lungekræftpatienter?

Postdoc Kristine Raaby Gammelgaard fra Aarhus Universitets Institut for Biomedicin får knap halvanden million kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) til at undersøge en mulig forklaring på, at ikke flere patienter med lungekræft har gavn af behandling med immunterapi.

05.08.2020 | Sabina Bjerre Hansen

DFF finansierer Kristine Raaby Gammelgaards postdoc-projekt med 1.474.000 kr. Foto: Jann Thiele Zeiss/Health.

DFF finansierer Kristine Raaby Gammelgaards postdoc-projekt med 1.474.000 kr. Foto: Jann Thiele Zeiss/Health.

Immunterapi er en effektiv behandling for nogle patienter med lungecancer, men langtfra for alle. Kun ca. halvdelen af patienterne har gavn af den nuværende behandling, og den forskellige respons på behandlingen kan skyldes flere forskellige forhold. Én af forklaringerne kan være, at det medfødte immunforsvar hos nogle patienter er inaktivt, og postdoc Kristine Raaby Gammelgaard vil derfor undersøge, hvordan kræftcellerne kan påvirke immunforsvarets respons på behandlingen via de signalmolekyler, de udsender.

Det medfødte immunforsvar opdager og reagerer på fare-associerede molekyler. Det aktiverer en række immunceller ved hjælp af signalmolekyler, fx interferoner, og i dette projekt undersøger Kristine Raaby Gammelgaard, hvilken rolle type III interferoner spiller i ’non-small cell lung carcinoma’ (NSCLC). Hendes hypotese er, at det har betydning for den videre aktivering af immunforsvaret og dermed for, hvordan patienterne reagerer på behandling med immunterapi, når NSCLC-cellerne producerer type III interferon frem for type I.

Bevillingen fra DDF finansierer Kristine Raaby Gammelgaards løn under postdoc-forløbet, herunder også et års forskningsophold på Netherlands Cancer Institute i Amsterdam.

Omtalen er delvist baseret på pressemateriale fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Kontakt

Postdoc og ph.d. Kristine Raaby Gammelgaard
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 24 21 31 23
Mail: kraaby@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health