Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvornår er det passende at gå til læge?

Forskere fra CaP har deltaget i et internationalt forskningsprojekt om lægesøgning. I et nyt studie beskrives de mange forskellige og modsatrettede normer, vidensformer og relationer, som borgere i de nordiske velfærdsstater skal navigere i, når de skal beslutte sig for, om de vil gå til læge.

20.08.2018 | Dorthe Toftdahl Nielsen

Foto: Colourbox

Inspireret af fortællingen om Guldlok og metaforen om ’The Goldilocks Zone’, der i naturvidenskaben er blevet brugt som betegnelse for det tidspunkt i universet, hvor temperaturen og andre betingelser var passende for at skabe liv (Guldlok ledte jo efter den passende stol, den passende seng og den passende grød), beskrives det i artiklen, at The Goldilocks Zone for lægesøgning i mange nordiske velfærdsstater er blevet meget lille. Man er for eksempel en god borger, hvis man er opmærksom på sin krop og går tidligt til læge, men det er ikke hensigtsmæssigt at være overbekymret og ’komme rendende hele tiden’. Det er svært, at opføre sig passende.

Det konkluderes blandt andet, at uhensigtsmæssige bivirkninger ved en lille Goldilocks Zone kan imødegås, hvis vi uddanner sundhedsprofessionelle til at navigere i den øgede usikkerhed, der er forbundet med meget samtidig medicinsk praksis. Det er altså ikke borgerne, der skal uddannes til at gå rigtigt til læge, men de sundhedsprofessionelle, der skal lære at håndtere, at det er svært for borgerne at vide, hvornår man går rigtigt til læge.

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP