Sektion for Idræt på Institut for Folkesundhed har høje ambitioner, når det gælder erhvervssamarbejde. Målet er at styrke relationen til erhvervslivet og at tydeliggøre de studerendes karriemuligheder. Flere initiativer er allerede søsat, og i den kommende uge skyder en workshop gang i endnu et.
23.01.2018 |
Flere dimittender skal i fremtiden finde job i det private erhvervsliv. Sådan lød det fra prorektor Berit Eika i 2016, hvor universitetet søsatte projekt Karriereklar. Og det budskab har idrætsuddannelsen på Health taget til sig.
”Det er ikke nyt for os at tænke erhvervslivet ind i uddannelsen. Men vi vil gerne tage det endnu videre, så vi både kan forberede vores studerende til fremtidens arbejdsmarked og etablere tætte relationer med de virksomheder og organisationer, som potentielt skal aftage vores kandidater efter endt uddannelse,” siger studieleder Kristian Raun Thomsen.
Sektion for Idræt har til huse på Dalgas Avenue i Aarhus, og her har de inviteret relevante virksomheder, organisationer og samarbejdspartnere inden for til mere end bare det gængse kaffemøde. I huset bor idrætsorganisationer, specialforbund og virksomheder dør om dør med forskere, undervisere og de studerende, som det hele handler om.
Bofællesskab skal sætte gang i interaktionen
Initiativet hedder Campus Dalgas InnovationsLab og går i al sin enkelhed ud på at koble interessenter med studerende og forskere. Parterne skal være lettilgængelige for hinanden. Og formålet er at skabe synergi mellem konkrete opgaver og nyeste viden, case-arbejde, erfaringsudveksling og netværk.
”Tanken er, at projektet skal spire stille og roligt, så vi på sigt kan bruge det som en slags platform for vores øvrige erhvervstiltag. I øjeblikket bor en virksomhed, et specialforbund og to organisationer i huset sammen med os, og vores håb er, at vi får etableret en dagligdag, hvor det falder helt naturligt for beboere og brugere af huset at interagere udover til de planlagte netværksarrangementer,” siger Jesper Friis Mortensen, som er projektleder og daglig leder af core-faciliteten FIT.
Jesper Friis Mortensen og hans kolleger har netop evalueret ud fra de første erfaringer med InnovationsLab. Og de interessenter, som er flyttet ind på instituttet, har positiv feedback med til projektgruppen. Samarbejdet i huset er så småt i gang, og beboerne trækker på studerende og ph.d.-studerende bl.a. til faglig sparring og videnskabeligt belæg for det, de arbejder med. De har også fået øjnene op for kandidaternes kompetencer og ansat et par stykker.
Workshop har fokus på karrieremuligheder
Et andet initiativ er en workshop, som løber af stablen den 25. januar 2018. Her har sektionen inviteret udvalgte repræsentanter for erhvervslivet til at mødes med de studerende fra idræt.
”På workshoppen bliver vores studerende udfordret til at tænke innovativt i en case challenge, hvor de skal arbejde sammen med virksomhederne om rigtige opgaver. De får lejlighed til at netværke og høste erfaring. De får lov til at snuse til, hvad en karriere i det private erhvervsliv rummer. Og virksomhederne får nye, friske øjne på en aktuel og konkret problemstilling,” siger Jesper Friis Mortensen.
De deltagende virksomheder, Ohmatex, FysioFriends og SUND, spænder bredt fagligt – fra udvikling af censorer i tekstiler over teknologi til det biomekaniske område og til konsulentbistand på sundhedsområdet. Workshoppen kickstartes af et oplæg ved Christian Birk, en af grundlæggerne af Endomondo. Han vil dele sine erfaringer med iværksætteri i sportsteknologi-branchen.
Idrætsuddannelsen arbejder også med erhvervssamarbejde i faget Erhvervsrettede projektforløb, ligesom de opfordrer de studerende til at skrive specialer i samarbejde med en virksomhed eller organisation.
“Vi er kommet godt fra start med vores initiativer. Og vi har fået blod på tanden og idéer til mere. Når det er sagt, er vores fokus lige nu på at gøre os nogle erfaringer. Men jeg kan da godt afsløre, at vi er ambitiøse og bl.a. arbejder på at kunne udbyde et ekstracurriculært undervisningsforløb i entreprenørskab. Altså et forløb, hvor studerende kan arbejde med entreprenant tankegang i teori og praksis,” slutter Jesper Friis Mortensen.
Kontakt
Projektleder, daglig leder Jesper Friis Mortensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Sektion for Idræt
Mail: jfm@ph.au.dk