Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Idrætsforsker: Hormoner kan koste kvinder guldmedaljen

Lektor Mette Hansen fra Aarhus Universitet undersøger kvindespecifikke problemstillinger i idræt, som kan relateres til hormoner, træning og kost. Problemstillingerne kan være afgørende for kvindernes medaljechancer, og Team Danmark støtter nu via en netværksbevilling forskningen med 1,5 mio. kr.

26.10.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Mette Hansen bruger bevillingen fra Team Danmark til at undersøge, hvordan skeletmusklernes masse og funktion påvirkes af hormoner, træning og kost hos kvindelige topatleter. Foto: Erik Zappon.

Mette Hansen bruger bevillingen fra Team Danmark til at undersøge, hvordan skeletmusklernes masse og funktion påvirkes af hormoner, træning og kost hos kvindelige topatleter. Foto: Erik Zappon.

Antallet af kvinder i eliteidræt har været stigende i årtier, men idrætsforskningen halter bagefter i forhold til at få klarlagt, om kvindespecifikke problemstillinger påvirker de kvindelige atleters præstationsevne. Det vil Mette Hansen og hendes forskerkolleger ændre, så kvindernes medaljechancer øges – uden at det går ud over helbredet.

Mette Hansen og hendes kollegaer undersøger bl.a., om kvindelige atleters brug af p-piller har negative konsekvenser for deres musklers evne til at restituere og dermed for kvindernes præstationsevne. Hypotesen er, at p-pillerne øger graden af muskelødelæggelse og forlænger reduktionen i præstationsevne efter hård træning. Forskerne undersøger også, hvad det betyder for kvindelige atleters præstationsevne og respons på træning, hvis de spiser en kaloriefattig kost sideløbende med træningen.

Bevillingen fra Team Danmark støtter flere af Mette Hansen forskningsprojekter, som alle har til formål at levere forskningsresultater, der kan bidrage til bedre rådgivning til elitesportskvinder.

Kontakt

Lektor og ph.d. Mette Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: 51 66 65 51
Mail: mhan@ph.au.dk

Bevillinger og priser, Ph.d.-studerende, Health, Health, Sundhed og sygdom, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder