Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Individuel træning af forældre er bedst for små børn med ADHD

Stort forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov, slår fast, at individuel træning af forældre til børn mellem tre og syv år med ADHD har en bedre effekt på børnene end den måde, man behandler i dag.

06.08.2018 | Martin Longhi, Region Midtjylland

Forældretræning, som tager udgangspunkt i det enkelte barns behov, har bedst effekt hos børn med ADHD. Det viser et nyt forskningsstudie fra AU, som klinisk psykolog Anne-Mette Lange står bag.

Der er størst mulighed for et godt resultat, hvis behandling af børn med ADHD bliver tilrettelagt efter det enkelte barns behov. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov, som involverede 164 børn mellem tre og syv år og deres forældre.

Forældretræningsprogrammet giver forældre teknikker til at træne deres barns færdigheder og til at få en lettere hverdag med deres barn.

”Undersøgelsen slår fast, at et individuelt tilbud til forældrene, hvor træningen er tilrettelagt præcis til deres børn, har den bedste effekt. Typisk bliver forældre undervist mere generelt og i grupper bestående af flere forældre, men ved at tage udgangspunkt i det unikke barn, får vi mulighed for at tage højde for præcis det barns behov”.

Det fortæller Anne-Mette Lange, klinisk psykolog på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Aarhus Universitetshospital, Risskov og Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

”Resultaterne viser, at børnene bliver mindre hyperaktive, bliver bedre til at koncentrere sig og får en bedre impulskontrol ved den nye måde, hvor vi hjælper forældrene til at træne lige præcis deres børn”, fortæller Anne-Mette Lange.

Egen ADHD spiller ingen rolle

Undersøgelsen har taget højde for forældrenes eventuelle egne diagnoser. Også her er resultaterne overraskende.

”Vi har set på, om forældrenes egne ADHD-symptomer påvirker barnets fremgang i behandlingen. Det viser sig, at sådanne symptomer ingen indflydelse har på, om forældre kan hjælpe deres egne børn.

Forældrene får nogle teknikker, som hjælper både børnene med ADHD og hele familien i hverdagen. Vores opgave er at undervise forældrene i, hvordan de kan være deres børns trænere”, fortæller hun.

Undersøgelsen er den største danske kliniske undersøgelse nogensinde, når det handler om små børn med ADHD. Med 164 deltagende børn og deres forældre er undersøgelsen samtidig en af de største behandlingsundersøgelser i landet foretaget i børne- og ungdomspsykiatrien.

Bag om undersøgelsen:

 

  • 164 børn mellem tre og syv år og deres forældre deltog i undersøgelsen. Børnene var udredt og diagnosticeret med ADHD og henvist gennem helt almindelige henvisningsveje. Herefter blev familierne spurgt, om de ville deltage i projektet. Nogle børn blev udvalgt til projektet – andre modtog den gængse behandling.
  • Forældrene deltog i unikke træningsforløb, som var tillrettelagt ud fra hvilke behov deres barn og deres familie havde. Ingen træningsforløb var derfor identiske.
  • Undersøgelsen startede i 2012 og har haft 1300 børn med i en kontrolgruppe. Kontrolgruppen skulle bruges til at undersøge, om de 164 børn var repræsentative for børn med ADHD.
  • Undersøgelsen er et samarbejde mellem Børne- og Ungdomspsykiatriske småbørnsafsnit i Risskov og Herning i Region Midtjylland og i Glostrup i Region Hovedstaden.
  • Undersøgelsen er finansieret med 12 millioner kroner fra Trygfonden. Desuden har Region Midtjylland og Region Hovedstaden bidraget.
  • Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S089085671830279X
  • Hver måned udpeger tidsskriftet en artikel, som bliver fremhævet i en podcast. I august er det Anne-Mette Lange, der bliver interviewet og fortæller om forældretræning og ADHD fra det danske studie. (https://www.jaacap.org/content/podcast)
  • Hver måned udvælger tidsskriftet desuden én artikel, der skal indgå i et online program for videreuddannelse af børne-og ungdomspsykiatere og relaterede faggrupper. Artiklen om forældretræning er blevet udpeget som månedens artikel til dette program.

 

Kontakt

Psykolog Anne-Mette Lange
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Tlf: 28 77 15 66
Mail: Anne-mette.Lange@ps.rm.dk

 

Professor Per Hove Thomsen
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Tlf: 21172976
Mail: Per.Hove.Thomsen@ps.rm.dk

Forskning, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Health, Offentligheden/Pressen