Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Influenzavirus kan gemme sig for immunforsvaret

Influenza kan maskere sig, så virusset i første omgang ikke bliver opdaget af vores immunforsvar. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet. Forskerne bag studiet håber, at opdagelsen kan bruges til at udvikle bedre behandling mod influenza og kroniske betændelsestilstande som leddegigt.

22.02.2016 | Mette Louise Ohana

Influenzavirus

Influenzavirus snyder i første omgang immunforsvaret og når på den måde at sprede sig, inden det bliver opdaget.

For nogle år siden fandt forskerne ud af, at immunforsvaret allerede kan spore virus og sætte kroppen i alarmberedskab, når virus trænger ind i menneskeceller for at formere sig. Men nu afslører ny forskning, at influenzavirus snyder den mekanisme og dermed formår at omgå kroppens avancerede forsvarsværk.

”Virusset indeholder et protein, der maskerer, at virus trænger ind i cellen. På den måde kan influenzavirusset nå at sprede sig, inden immunforsvaret genkender det som virus og prøver at slå det ned,” fortæller lektor Christian Holm fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Sammen med professor Søren R. Paludan har han ledet forskningsprojektet, som også andre forskere fra Aarhus Universitet samt en række amerikanske universiteter har bidraget til. Deres opdagelse er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Forringer forsvar mod vira generelt

Influenzavirusset har udviklet sit våben mod immunsystemet gennem evolutionen. Forskerne fandt frem til mekanismen ved at give celler i laboratoriet et kunstigt protein magen til det, influenzavirus indeholder. Resultatet var, at cellerne blev dårligere til at forsvare sig mod både influenzavirus og andre typer vira.

”Det tyder på, at den genkendelsesmekanisme i immunforsvaret, som influenzavirusset omgår, generelt er vigtig for kroppens evne til at forsvare sig mod vira. Derfor er det vigtig grundvidenskabelig viden for os. Jo mere viden vi har om, hvorfor virus bliver farlig, jo nemmere er det at udvikle behandlinger,” uddyber lektor Christian Holm.

Dæmpet immunforsvar kan også være en fordel

Det lille protein, som kunne skjule influenzavirusset for immunsystemet, er ikke kun interessant i forhold til bekæmpelse af influenza. Det kan muligvis også bruges til at bekæmpe autoimmune sygdomme som for eksempel leddegigt og den relativt sjældne sygdom lupus, der i høj grad rammer unge kvinder. Ved disse sygdomme angriber immunforsvaret af uvisse årsager raske celler og væv og skaber kroniske betændelsestilstande.

”Proteinets immundæmpende effekt kan måske udnyttes til at udvikle bedre behandling mod de her sygdomme, hvor immunforsvaret er kronisk overaktivt. Ved at dæmpe immunforsvarets reaktion kan symptomerne mindskes, så det kan forskningsresultatet også bruges til at undersøge nærmere,” siger Christian Holm.


Om forskningsprojektet

  • Projektet er udført af ”Aarhus Research Center for Innate Immunology” i samarbejde med forskere fra USA og fra Science and Technology på Aarhus Universitet bl.a. seniorforsker Mogens Duch og lektor Rune Hartmann.
  • Projektet er finansieret af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program (DFF-Forskertalent), Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, Aase og Ejnar Danielsens Fond, Gigtforeningen, Oda og Hans Svenningsens Fond og Fonden til Lægevidenskabens Fremme. 

Læs mere

Læs den videnskabelige artikel ”Influenza A virus targets a cGAS-independent STING pathway that controls enveloped RNA viruses” i Nature Communications.


Yderligere oplysninger

Lektor Christian Holm
Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
Mobil: +45 2096 8754
holm@biomed.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Ph.d.-studerende, Ekstern målgruppe, Offentligheden/Pressen, Forskningsårsstuderende, Teknisk/administrativ medarbejder