Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ingen vil dø for EU

Det er tankevækkende, at en storm af protester ikke har rejst sig alene ved tanken om, at politikerne vil skabe en fælles europæisk kultur og identitet. Sådan lyder det fra lektor ved Aarhus Universitet, Hans Hauge.

13.05.2014 | Nina Hermanen

EU aldrig bliver et politisk fællesskab, som en nationalstat er det, forudser lektor Hans Hauge. ”Ingen vil dø for EU, men gerne for sit fædreland,” siger han.

Identitetsjagten er gået ind i EU. Hvor det europæiske fællesskab i efterkrigsårene byggede på økonomiske tanker, er det i dag i høj grad præget af høje ambitioner om at skabe en fælles kulturel identitet. Det er meldingen fra lektor Hans Hauge fra Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

”Det er tankevækkende, at der ikke har rejst sig en storm af protester alene ved tanken om en europæisk identitet. Men jeg tror, at det kommende valg vil blive et nederlag for den agenda og den nye fortælling. spår Hans Hauge

Europæisk identitet som et mål

Siden 1970’erne er arbejdet med at skabe en fælles identitet på tværs af europæiske landegrænser taget til i styrke. I dag har vi et europæisk flag, et europæisk pas og en europæisk nationalhymne i form af Beethovens ”Ode an der Freude”. Desuden er de europæiske politikere med Europa-Kommissionens formand José Manuel Barosso i spidsen de seneste år begyndt at italesætte en europæiske identitet som et mål – ikke mindst i lyset af den økonomiske krise.

”I efterkrigstiden talte man meget om individuel identitet, som man  forbandt med eksistentialismen. Men efter Berlinmurens fald bredte det kollektive identitetsbegreb sig overalt. Identitet erstattede på den måde ideologi. EU er derfor ikke længere et ideologisk projekt, men et kollektivt identitetsprojekt,” siger Hans Hauge.

Han  peger på, at alle europæiske kulturministre i 2007 vedtog ”European Agenda for Culture in a Globalising World”. Det primære formål er ifølge Hans Hauge at bruge kultur som katalysator for internationale relationer og at skabe en postnational fælles kultur.

Har tjeneren på Cypern noget fælles med en svensk journalist?

”På den måde vil man fremelske en identitet, der skal anerkende og overskride forskelle. Men landene er for forskellige, så jeg tror ikke på det projekt,” fastslår Hans Hauge. 

”Hvem kan forestille sig et fællesskab med en russisk bonde i det østlige Ukraine, en tjener på Cypern og en journalist i Sverige? Hvad har de til fælles? Og hvorfor skulle de føle sig gensidigt forpligtet?” spørger Hans Hauge.

Den aarhusianske lektor er da heller ikke i tvivl om, at EU aldrig bliver et politisk fællesskab, sådan som en nationalstat er det. Eller som han mere polemisk formulerer det:
”Ingen vil dø for EU, men gerne for sit fædreland.”

Kontakt

Hans Hauge
Lektor, Institut for Æstetik og Kommunikation - Nordisk Sprog og Litteratur

norhh@hum.au.dk

Telefon: 8716 3143

AU Kommunikation, Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe