Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Initiativpris til virksomhed med rødder i Aarhus Universitet

I går den 9. november modtog den aarhusianske virksomhed Cryptomathic DI Østjyllands Initiativpris 2017. Den lokale virksomhed udbyder sikre serverløsninger på globalt plan. En vigtig begrundelse for prisen er blandt andet et tæt samarbejde med forskningsmiljøet på Aarhus Universitet.

10.11.2017 | Camilla Schrøder

DI Østjyllands Initiativpris 2017 blev overrakt af borgmester Jacob Bundsgaard (i midten). Til venstre ses DI Østjyllands formand Anders Strange, til højre ses Anette Byskov og Torben Pryds Pedersen fra Cryptomathic. Foto: DI Østjylland

Cryptomathic er en mindre, men højt specialiseret vidensvirksomhed i Aarhus med en global rækkevidde ud over det sædvanlige. Virksomheden udbyder sikre serverløsninger, der ved hjælp af kryptering kan beskytte pengetransaktioner effektivt, blandt andet i banker og offentlige myndigheder.

Virksomheden blev grundlagt i 1986, da anerkendte kryptografer som nogle af de første i verden begyndte at bruge såkaldte kryptografiske algoritmer til kommercielle formål. Torben Pryds Pedersen, der har en ph.d. i kryptologi fra Aarhus Universitet, har været med siden midten af 1990'erne og varetager i dag den daglige ledelse af virksomheden.

”Da jeg startede var der ganske få ansatte i Cryptomathic, og vi arbejdede mest med mindre projekter og leverede software, der implementerede de dengang nye kryptografiske algoritmer. I dag leverer vi flere produkter, som anvender kryptografi til at løse forskellige sikkerhedsopgaver”, siger Torben Pryds Pedersen, der siden har overtaget rollen som direktør – ifølge ham selv som en naturlig konsekvens af sin baggrund fra universitet og forståelsen af de udfordringer, der er i anvendelsen af kryptografi.

Bringer viden og erhvervsliv tættere på hinanden

Cryptomathic er en virksomhed, der har formået at være på forkant med udviklingen og kan derfor i dag levere produkter, der honorerer de øgede krav om sikkerhed i elektroniske betalingssystemer. Det har blandt andet fået World Economic Forum til at placere virksomheden på listen over de 40 mest innovative virksomheder tilbage i 2003.

Ifølge DI Østjylland er virksomheden et godt eksempel på, hvordan man bringer viden og erhvervsliv tættere på hinanden.

”Her har vi et helt konkret eksempel på, at viden, der udspringer fra det aarhusianske universitetsmiljø, bliver til en virksomhed, som med succes betjener kunder over hele verden. Cryptomathic A/S er en rollemodel, som vi gerne belønner med årets initiativpris”, siger formand for DI Østjylland, Anders Strange.

Torben Pryds Pedersen fremhæver, at universitetet har en stærk forskergruppe inden for kryptografi.

”Det gør det muligt for os at ansætte kandidater og ph.d.ere, som har forsket i kryptografi og har en højt specialiseret viden inden for området. Det vigtigste for os fremover er, at universitetet fortsat hjælper med at tiltrække og uddanne talenter på området og holder et højt uddannelsesniveau”, siger Torben Pryds Pedersen, der også lægger stor vægt på kontakten med universitetet gennem både censorarbejde og aftagerpanel.

Med prisen er Cryptomathic nu blandt de i alt 18 kandidater til DI’s nationale initiativpris, der overrækkes på DI’s årlige konference for små og mellemstore virksomheder til januar.

 

 

 

 

Samarbejde, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Forskning