Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Innovationsprojekt - Nordisk sushi

Institut for Bioscience, sektion for Marin økologi har indgået samarbejde med Havets Hus og FriskFisken Grenaa i et projekt omkring udnyttelse af nordisk tang til fødevarer.

02.04.2014 | Else Vihlborg Staalsen

Bioscience har sammen med Havets Hus og FriskFisken Grenaa startet et projekt med dyrkning og forarbejdning af nordisk tang til fødevarer. Projektet er finansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation.

85% af den tang, der på verdensplan bliver produceret og anvendt som fødevarer, bliver dyrket og solgt i asiatiske lande. I de senere år er der sket en forurening af produktionsområderne som følge af bl.a. eksplosiv industriel vækst og radioaktivt udslip i forbindelse med tsunami katastrofen i Japan. Derfor er befolkningen i de berørte lande på udkig efter renere fødevarer, og det skaber et enormt potentiale i at dyrke og forarbejde nordisk tang og eksportere produkter til Asien. I Danmark er der desuden stigende fokus på at bruge tang i madlavningen og flere og flere danskere spiser sushi, hvori tang indgår. Dette har medført, at danske sushiproducenter nu efterspørger nordiske tangplader til ”Nordisk sushi”. Derfor har vi eksperimenteret med at lave sushiplader ud fra nordiske tangarter som sukkertang, søsalat og purpurhinde. Foreløbige forsøg har vist, at smagen af de nordiske tangplader er fremragende, ikke mindst på grund af algernes indhold af umami, som er med til at forstærke smagsindtrykket af fx. laks, jomfruhummer og muslinger.

Projektets formål er at skabe et sundt og innovativt nordisk fødevareprodukt ved:

  1. Kontrolleret dyrkning af 3 udvalgte tangarter fra danske farvande og udvikling af dyrkningsmetoder, som optimerer tangens indhold af essentielle stoffer (fx omega3 fedtsyrer, vitaminer og mineraler)
  2. Processering af den dyrkede tang til nordiske sushiplader

Aarhus Universitet bidrager med ekspertise, forskning og analyse om dyrkning af tang. Dyrkningen vil foregå i Algecenter Danmark i Grenaa, som råder over det eneste større anlæg i Danmark til produktion af tang under kontrollerede forhold. FriskFisken Grenaa bidrager med udvikling af produktionsmetoder og produktionen af nordiske tangplader samt markedsføring og salg.?I projektet deltager desuden Havets Hus/Kattegatcentret som bidrager til udvikling af produk­tionsmetoder og grafisk identitet for det færdige produkt.

For download af plakaten.?

Yderligere information kan fås ved at kontakte

Seniorrådgiver
Michael Bo Rasmussen

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet