Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Institut for Biomedicin styrker forskningsmiljøerne

1. januar ændrer Institut for Biomedicin sin ledelse og organisation. Målet er at styrke forskningen, og midlet bliver fire overordnede forskningstemaer, der skal skabe større synlighed udadtil og bedre tilhørsforhold indadtil. Samtidig træder professor Søren Paludan ind i ledelsen som viceinstitutleder for forskning.

21.12.2018 | Nanna Jespersgård

Med de nye større enheder kan instituttets forskere bedre agere samlet over for det internationale forskningsmiljø, fonde og erhvervsliv, siger professor Søren Paludan, der er ny viceinstitutleder for forskning. Foto: AU

Institutleder Thomas G. Jensen ser et stort potentiale i den måde, forskningen fremover organiseres på - og han er taknemmelig for, at Søren Paludan nu træder ind i ledelsen. Foto: AU.

’No man is an island’, lyder et bevinget ord fra 1600-tallet, og det er ikke kun Donnes digt, der argumenterer for, at ’every man is a part of the main’. På Institut for Biomedicin går man fra årsskiftet væk fra den nuværende flade forskningsorganisering og beder forskerne blive en del af noget større, der kan skabe udvikling og give bedre tilhørsforhold.

I starten af det nye år skal de biomedicinske forskere tilslutte sig et af fire forskningstemaer, som ledes overordnet af professor Søren Paludan. Han bliver 1. januar ny viceinstitutleder med særligt ansvar for instituttets forskning, som i øjeblikket er organiseret i cirka 70 uafhængige forskningsgrupper.

”Man kan sige, at vi bevæger os fra enkelte ’øer’ til større enheder, der er mere synlige, og som bedre kan agere samlet over for det internationale forskningsmiljø, fonde og erhvervsliv,” siger Søren Paludan.

”Det er også en fordel i de tilfælde, hvor eksempelvis fakultetsledelsen vil matche nogle af os med andre faggrupper – det kan være til større fondsansøgninger. Det er simpelthen lettere at støtte noget ind i en struktur, og det mangler vi i dag,” siger han.

Søren Paludan får som viceinstitutleder et tæt samarbejde med både institutleder Thomas G. Jensen og de tre nuværende viceinstitutledere, Thomas Juhl Corydon, Morten Schallburg Nielsen og Birgitte Mønster Christensen, der alle fortsætter.

Fire brede temaer

Thomas G. Jensen fortæller, at de fire nye forskningstemaer under Paludan får hver deres koordinator.

”Der er ikke tale om, at vi ansætter fire nye tema-chefer, men om at fire spidskompetente forskere har accepteret at påtage sig det ekstra arbejde som koordinatorer. Og det er jeg meget taknemmelig for. Jeg håber og tror, at ændringerne i vores organisation vil styrke alle forskningsgrupperne og dermed også instituttet som helhed,” siger Thomas G. Jensen.

De fire forskningstemaer kommer til at dække områderne

  • Ikke-infektiøse sygdomme v/ Robert Fenton
  • Personlig medicin v/ Anders Børglum
  • Neurovidenskab v/ Poul Henning Jensen
  • Infektion og inflammation v/ Søren Paludan

Søren Paludan, der både bliver koordinator og ny viceinstitutleder, peger på, at mange af instituttets forskere formentlig kan se sig selv i flere af de fire temaer. Fx fordi de emnemæssigt har hjemme det ene sted og metodemæssigt det andet.

Derfor har instituttet bestemt, at forskerne selv afgør, hvilket tema de er en del af, ligesom det skal være muligt at skifte tema, hvis man skifter arbejdsfokus eller bare ønsker et nyt tilhørsforhold.

Styrkede faglige miljøer

”Vi ved, at der er medarbejdere på Biomedicin, som savner et større miljø med gode seminarer og assistance til karriereudvikling, og det tror jeg, at vi bedre kan give folk i den kommende, mindre ø-agtige struktur, siger Søren Paludan.

Han tilføjer, at instituttet formentlig også har medarbejdere, der vil være tilbageholdende eller kritiske – måske fordi de er bange for at miste deres frihed. Men det har de nu ingen grund til, mener Thomas G. Jensen.

”Der er altid diskussion af forandringer, og vi er jo på et universitet, hvor alle er velkomne til at komme frem med deres meninger. Det ændrer dog ikke ved, at jeg som institutleder tror, det her er en god vej frem. Der er virkeligt potentialer i den måde, vi nu vil organisere forskningen på,” siger Thomas G. Jensen.

Ny formand for uddannelsesudvalget

Ud over ændringerne i forskningsorganisationen siger institutledelsen efter nytår farvel til vice-institutleder professor Helle Prætorius Øhrwald. Hun forlader efter eget ønske posten som vice-institutleder og formand for instituttets undervisningsudvalg, da hun er blevet medlem af Danmarks Frie Forskningsfond. Posten som formand for undervisningsudvalget overgives til viceinstitutleder Birgitte Mønster Christensen.


Kontakt

Ny viceinstitutleder for forskning Søren Riis Paludan
Institut for Biomedicin
Mail: srp@biomed.au.dk
Telefon: 87 16 78 43
Mobil: 28 99 20 66

Institutleder Thomas G. Jensen
Institut for Biomedicin
Mail: thomas@biomed.au.dk
Mobil: 27 78 28 05

 Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Health