Regeringen foreslog i sidste uge at oprette en ny tandlægeuddannelse i Hjørring. Det undrer institutleder Siri Beier Jensen, der er bekymret for tandlægeuddannelsernes kvalitet, men ikke for dimittendernes mobilitet.
02.06.2021 |
Det kom som noget af en overraskelse for institutleder Siri Beier Jensen, da regeringen i sit uddannelsesudspil fra den 27. maj foreslog at etablere en ny og tredje tandlægeuddannelse i Danmark. Nærmere bestemt i Hjørring. Forslaget stod som et enkelt punkt og i en enkelt sætning. Der var ingen yderligere detaljer og heller ingen varsling eller forudgående involvering af fagmiljøerne.
”Jeg er sådan set glad for, at der er politisk fokus på det tandfaglige område. Det har vi savnet længe, men fagligt er jeg bekymret for regeringens forslag om en tredje tandlægeuddannelse i det nordjyske. Forslaget virker uigennemtænkt og urealiserbart, næsten hovedløst,” siger institutleder Siri Beier Jensen fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed, der huser tandlægeuddannelsen på Aarhus Universitet.
Bekymringen handler blandt andet om, hvordan man vil sikre et sundhedsvidenskabeligt akademisk miljø i Hjørring.
”Tandlægeuddannelsen er en forskningsbaseret universitetsuddannelse. Det kræver et stærkt videnskabeligt fagmiljø, specialiserede forskere og undervisere og et tæt samspil med mange af de lægefaglige discipliner at uddanne tandlæger i verdensklasse, som vi gør i Danmark,” fortæller Siri Beier Jensen og uddyber:
”De odontologiske underspecialer er relativt små fagområder. I Danmark er vi omkring 60 videnskabelige medarbejdere på de to tandlægeuddannelser til at dække alle odontologiske discipliner, og det vil være svært for en tredje uddannelse at rekruttere kvalificerede forskere og undervisere til at sikre en forskningsbaseret uddannelse uden yderligere at udhule det spinkle forskningsmiljø på de to nuværende uddannelser,” vurderer institutlederen.
Regeringens nye uddannelsesudspil ’Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund' har til formål at flytte flere uddannelser ud af de store byer. Det skal også være med til at sikre, at dimittenderne bliver boende og får job i provinsen efter endt uddannelse. Ifølge Siri Beier Jensen er det ikke et problem for tandlægerne.
”De færdiguddannede tandlæger fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet får job i hele Danmark. De bliver ikke kun i Aarhus og København, som man kunne frygte. Faktisk kan vi se, at dimittenderne spreder sig mere over landet to år efter deres uddannelse, end seks måneder før de begyndte på studiet,” siger Siri Beier Jensen og refererer til en opgørelse over dimittendernes mobilitet, som Aarhus Universitets uddannelsessekretariat har opgjort.
”Vores tandlæger bosætter sig også i Nordjylland, så selv om det er en forståelig tanke at ville decentralisere og skabe vækst i hele Danmark, giver det ikke mening at etablere en tredje tandlægeuddannelse. Det er en overordnet mangel på tandlæger, der gør det svært at besætte ledige stillinger i Danmark”
Ifølge Siri Beier Jensen er det dyrt at drive en tandlægeuddannelse. Med uddannelsen følger nemlig driften af et hospital, som institutlederen kalder ’et nødvendigt læringsredskab’. I Aarhus har tandlægeuddannelsen cirka 35.000 patientbesøg om året, og det store antal behandlinger er nødvendigt for at give de studerende den fornødne kliniske undervisning.
Udgiften til klinikdriften afholder tandlægeuddannelserne selv i modsætning til lægeuddannelserne, hvor den kliniske undervisning primært varetages i regionerne. Derfor har begge tandlægeuddannelser et strukturelt millionunderskud hvert år.
”Vi er underfinansierede og skåret helt ind til benet, både hvad angår forskningsstillinger og klinikdrift. Vi har vendt hver en krone og knoklet for at få det hele til at hænge sammen, så vi stadig kan uddanne dygtige tandlæger,” siger Siri Beier Jensen og fortsætter:
”Det vækker stor undren hos os, at der pludselig er politisk initiativ til at finansiere en tredje tandlægeuddannelse til mange, mange millioner skattekroner, når der ikke tidligere har været politisk vilje til at sikre en bæredygtig økonomi og til at dække de reelle udgifter, der er til drift af den kliniske undervisning. Bliver forslaget til en beslutning kan det potentielt forringe tandlægeuddannelserne og udsætte os for et endnu større økonomisk pres. Vi har allerede setuppet til at uddanne det nødvendige antal tandlæger til hele det danske samfund – vel at mærke for en væsentlig mindre økonomisk investering.”
Institutleder Siri Beier Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 93 50 85 25
Mail: siri@dent.au.dk