Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvad skal vi med interdisciplinaritet?

Ph.d.-skolen ved Health prioriterer bl.a. de interdisciplinære problemformuleringer, når ansøgninger om fulde, strategiske ph.d.-stipendier og tilskud bliver behandlet i 2017. Ny folder belyser et tilbagevendende spørgsmål: Hvad er interdisciplinaritet, og hvorfor er det i fokus på Health?

06.01.2017 | Kirsten Olesen

Ny folder belyser et tilbagevendende spørgsmål: Hvad er interdisciplinaritet, og hvorfor er det i fokus på Health.

Ph.d.-skolen på Health vil gerne have unge forskere til at tænke ud af boksen og gøre brug af teknologier og faglig indsigt, der ligger uden for deres egne, snævre fagligheder. I forlængelse af det, prioriterer forskerskolen bl.a. de klart interdisciplinære problemformuleringer, når ansøgninger om fulde, strategiske ph.d.-stipendier og tilskud bliver behandlet i 2017. 

”Hidtil har den prioritering imidlertid været udfordret af, at kun få ansøgninger i tilstrækkelig grad imødekommer det interdisciplinære aspekt, og vi har fået rigtigt mange spørgsmål om, hvad der egentlig ligger i begrebet interdisciplinær forskning”, siger prodekan for talentudvikling på Health, Lise Wogensen Bach.

Fem oplevelser af interdisciplinaritet

Bl.a. derfor har hun taget initiativ til, at fem forskere med interdisciplinær erfaring fra det sundhedsvidenskabelige felt nu deler ud af deres viden om, hvad interdisciplinaritet kan udrette – og hvad det kræver at forske under den interdisciplinære paraply. Resultatet kan ses i folderen ”2 + 2 = 5”, som bl.a. kan downloades fra Ph.d.-skolens hjemmeside.

De fem forskere er professor Kim Overvad fra Institut for Folkesundhed, professor Elvira Brattico fra Center for Music in the Brain, professor MSO Thomas Vorup-Jensen fra Institut for Biomedicin, professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed samt lektor Finn Olesen fra Centre for Science, Technology, Society Studies.

Et ønske fra fonde og EU

Derudover har konstitueret dekan Ole Steen Nielsen, Health, bidraget til folderen, hvori han bl.a. pointerer, at både mange store fonde og EU ønsker fokus på interdisciplinaritet i de ansøgninger, de modtager.

”Det ønske kommer jo ikke ud af det blå, men skyldes bl.a. at interdisciplinaritet er nødvendig for at løse de store samfundsudfordringer, vi har i dag”, siger han og tilføjer, at interdisciplinaritet selvfølgelig ikke er uden udfordringer bl.a. pga., at forskere fra forskellige discipliner ikke nødvendigvis taler samme sprog.



Kontakt:

Prodekan Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Tlf. 8715 2012
lwb@au.dk 

 

 

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Health, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Folkesundhed, Health