Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Internationale eksperter skal bidrage til forskningspraksis

Det er med deltagelse fra den store verdensscene for videnskabelig redelighed, når Health den 17. april er vært for et symposium om god forskningskultur. Symposiet skal inspirere til arbejdet med at formulere Healths egne retningslinjer for ansvarlig forskningspraksis.

19.03.2013 | Henriette Stevnhøj Pedersen

”Forskningskultur er noget, vi skal tale højt om for netop at få fælles fodslag. Symposiet bliver startskuddet til denne proces,” siger prodekan for forskning og talent og formand for Healths arbejdsgruppe, Lise Wogensen.

”Forskningskultur er noget, vi skal tale højt om for netop at få fælles fodslag. Symposiet bliver startskuddet til denne proces,” siger prodekan for forskning og talent og formand for Healths arbejdsgruppe, Lise Wogensen.

Troværdighed og ansvarlighed er nøgleord for universiteternes forskning, og det er netop de begreber, som er omdrejningspunktet, når Health indbyder til symposium med titlen ”Integritet i forskningen og ansvarlig forskningspraksis”.

Symposiet er arrangeret som led i arbejdet med at formulere en politik og et sæt standarder for god forskningskultur for forskningen på Health. Politikken og standarderne, der under ét bliver betegnet som ansvarlig forskningspraksis, er så småt ved at tage form, og symposiet den 17. april bliver et væsentligt indspark.

Det skyldes ikke mindst rækken af talere, som tæller kapaciteter, der beskæftiger sig med hver deres hjørne af forskningspraksis - fra afsløring af forskningsfusk, over uddannelse i ansvarlig praksis for forskning til hvordan den videnskabelige integritet bliver bevaret, selv om konkurrencen om bevillingerne er hård. Deres rolle på symposiet er at dele ud af deres mangeårige erfaringer og belyse emnet med internationale vinkler.

Plagiatafsløring

Fra USA deltager blandt andre professor Melissa S. Anderson, som har forsket i hvor tit, og - ikke mindre vigtigt – hvad der får forskere til at opføre sig uredeligt. Fra Tyskland kommer professor Debora Weber-Wulf, som i Danmark nok mest er kendt for at afsløre en tidligere tysk minister i at have plagieret sin doktorafhandling.  

Prodekan for forskning og talent og formand for Healths arbejdsgruppe, Lise Wogensen, ser frem til symposiet i april. Hun mener, at de internationale bidrag er væsentlige for at lave en forskningspraksis, som kan matche de krav, en moderne forskningskultur stiller:

”Forskningen i dag sker i en kompleks, interdisciplinær og internationaliseret verden, og vi har brug for at få impulser fra alle verdenshjørner for at udvikle standarder, som er gangbare hos os og synkroniseret med resten af verden,” siger Lise Wogensen.

Hun håber, at symposiet både vil give konkrete forslag til Healths egne retningslinjer, men det er også hendes forventning, at symposiet vil få den vigtige debat om forskningspraksis til at folde sig ud. Også gerne helt ud i hjørnerne i de mange forskellige forskningsmiljøer på AU.

”Forskningskultur er noget, vi skal tale højt om for netop at få fælles fodslag. Symposiet bliver startskuddet til denne proces,” siger Lise Wogensen.

Symposiet finder sted den 17. april kl. 10.30-17.00 i Aulaen. Det er relevant for alle hovedområder og gratis at deltage i. Registrering er nødvendig og kan ske frem til den 2. april via Healths interne kalender.

Alle grupper, Arrangement, Health, Post doc, SKT, PhD Vejleder, Institut for Retsmedicin, PhD Programleder, Institut for Odontologi, Institutleder