Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Internt udnævnte AIAS-fellows skal støtte internationalisering

Hvert år modtager Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS) fellows fra hele verden, som kommer for at få rum til fordybelse, skabe nye relationer og gøre AU synlig på verdens forskerscener. Nu skal 23 nye fellows fra AU skabe stærkere forbindelse mellem AIAS og universitetet.

26.03.2021 | Henriette Stevnhøj

Normalt kommer AIAS-fellows langvejs fra, men 1.4 ankommer 23 nye fellows, som er hentet fra AU's institutter. Arkivfoto: Maria Randima

Når der ellers ikke huserer en pandemi, mødes AIAS’s fellows til frokost mandag, et seminar i løbet af ugen og om fredagen omkring et veldækket morgenbord i AIAS’s bygning, som ligger mellem kastanjetræerne i Vennelystparken. Hertil kommer alle de spontant opståede møder og arrangementer.

Der er en mening med kollektivstemningen. Det bedyrer direktør Søren Rud Keiding.

”Det er i samværet, at relationerne opstår, og begyndelsen til et akademisk samarbejde kan sagtens være en frokost eller en anden social sammenkomst,” siger Søren Rud Keiding, som siden 2019 har været i front for AIAS, først som konstitueret og siden december 2020 som direktør.

Han har gennem årene oplevet fellows ankomme til Aarhus og rejse ét eller to år efter med dybere indsigt i deres forskningsprojekt - måske et nyt på bedding -, en mere afklaret forskningsidentitet og et udbygget netværk. Og så er der de 25 procent af AIAS-fellows, som bliver på Aarhus Universitet, hvor de opbygger nye forskningssamarbejder, skaffer bevillinger og trækker flere internationale relationer til.

Her dyrkes langsommelighed

Målt på at opdyrke internationalt netværk er AIAS en succes. Nu skal 23 fellows, som er fundet blandt Aarhus Universitets VIP’ere, være med til at bringe AIAS længere ind på Aarhus Universitet. Intentionen er at medvirke til universitetets strategi om mere international synlighed for at tiltrække flere fagligt stærke profiler.

”Selv om vi synes, at Aarhus Universitet er et smukt og dejligt universitet, lider vi under ikke at ligge i Paris, New York eller en anden kendt storby. Vi er nødt til at gøre en ekstra indsats for at hente verden til Aarhus,” siger Søren Rud Keiding.

På AIAS er opskriften at bringe forskere sammen om dét at være forsker. Det er der paradoksalt nok ikke tid nok til i hverdagen, mener han.

”Der er et meget højt tempo på universitetet. Der er krav om at publicere, skaffe forskningsmidler, undervise og fokusere på fagligheden. Sådan er forskerlivet i dag, men det er på bekostning af noget andet”.

Det ’andet’ beskriver Søren Rud Keiding som forskeridentitet. Den kan findes frem igen, eksempelvis ved at dyrke langsommeligheden.

”På AIAS får forskeren tid og ro til at reflektere over, hvad der driver ham eller hende som forsker. Er det livsstilen? De spørgsmål, jeg finder svar på? Miljøet på AIAS støtter samtalen, nærværet og nysgerrigheden, og det er med til at øge bevidstheden om ens forskeridentitet, og så kommer der ild i øjnene,” siger Søren Rud Keiding.

Han har mere end én gang set, hvordan stille refleksion er afløst af mere produktive perioder, ofte i fællesskaber på tværs af fag og nationalitet. Også af den slags, der senere har ført konkrete projekter og fondsmidler med sig.

Forbindelsesofficerer skal holde linjen varm

Det er noget af det, som de nye fellows fra AU skal opleve og bringe med tilbage på institutterne. De 23 VIP'ere kan inddeles i to grupper; de erfarne AU-forskere med solidt kendskab til AU, og en gruppe af yngre, udenlandske forskere, der skal have et godt fundament på AU.

”De 23 fellows bliver forbindelsesofficerer mellem AIAS og AU. De skal gøre universitetet synlige for AIAS’ andre fellows og gøre AIAS-fellows synlige for universitetet,” siger Søren Rud Keiding.

De internt rekrutterede forskere er ikke frikøbte eller løst fra deres pligter på institutterne i de tre år, som deres fellowship varer. De får adgang til AIAS på lige vilkår med AIAS’s øvrige fellows og kan deltage i sociale og faglige arrangementer. Til gengæld håber Søren Rud Keiding, at de nye fellows vil fungere som ambassadører for det, som kendetegner AIAS; et forskermiljø med samtaler på tværs af fag og nationalitet. På den måde vil de blive brohoved mellem institutter, forskningsmiljøer og de internationale forskere, som gerne vil være på Aarhus Universitet.

”AIAS er en platform til at rekruttere udenlandske forskere, der medvirker til, at AU udvikler sig som et anerkendt internationalt universitet. Den udvikling skal vi fortsat støtte, og det er den nye fellow-ordning et udtryk for,” siger Søren Rud Keiding.


Se her, hvem de 23 fellows er.

 

Kontakt

Direktør, professor, dr.scient Søren Rud Keiding
Aarhus Institute of Advanced Studies, Aarhus Universitet
45 2899 2061

Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Administrativt, Administration (Faglighed)