Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Jeg vil ikke bare holde fri

Pensionister vil gerne blive ved med at bidrage til samfundet. Det bør vi udnytte, mener alumne og aktiv pensionist Poul-Erik Tindbæk, som har startet virksomheden En3karriere, der rådgiver seniorer om livet i den tredje alder.

04.11.2015 | Ida Hammerich Nielson

”For 100 år siden fik man øje på ungdommen som en ny livsfase mellem barn og voksen. I dag er vi ved at opdage den nye livsfase mellem voksen og gammel, ” siger Poul-Erik Tindbæk. Foto: Lars Kruse

Poul-Erik Tindbæk er cand.mag. i nordisk litteratur og har en ph.d. i folkeoplysning fra 1984. Igennem hele sin karriere med ansættelser på Aarhus Universitet og i Aarhus Kommune har han arbejdet med projekter om voksne i omstilling. De seneste år – i sin tredje karriere – har Poul-Erik Tindbæk arbejdet med vejledning af voksne om overgangen fra jobbet samt rådgivning af virksomheder om god seniorpraksis. I 2012 fik hans workshopmodel en pris af EU-Kommissionen for social entrepeneurship. Foto: Lars Kruse

”60 er de nye 40 - siger man, men det er mere korrekt at sige 60 er det nye 60, hvor stadig flere rollemodeller viser vej i den nye livsfase, ” siger Poul-Erik Tindbæk. Foto: Lars Kruse

Når man nærmer sig de 65 år, lurer pensionsalderen lige om hjørnet. Så kan man sove længe, ordne have og passe børnebørn. Men det er langt fra alle, som har lyst til kun at holde fri. Flere seniorer vil gerne fortsætte et aktivt liv og blive ved med at bidrage til samfundet. Én af dem er Poul-Erik Tindbæk, 69 år og cand.mag. og ph.d. Hans arbejdsliv som konsulent i Aarhus Kommune gled lige så stille over i en ny karriere med virksomheden En3karriere, hvor han holder foredrag og workshops for ældre for at hjælpe dem med at finde vej i den nye livsfase.

”Det er ikke bæredygtigt for samfundet at sætte kompetente medarbejdere til at holde fri for evigt. Det er heller ikke bæredygtigt for den enkelte, da mennesker i dag er meget engagerede i deres arbejde. Det er svært at give slip. Mange vil gerne være i en meningsfuld sammenhæng, hvor man betyder noget for andre end sig selv,” siger Poul-Erik Tindbæk.

Frivilligt arbejde giver mening
Der er ild i pejsen i den højloftede stue i bofællesskabet i Stavtrup, hvor Poul-Erik Tindbæk bor. Hver fredag formiddag går han over på den lokale folkeskole, hvor han er ”skoleonkel” for 3.a. - en ekstra voksen i klassen, som hjælper børnene med blandt andet matematikopgaver.

”Når jeg kommer om morgenen, løber børnene mig i møde og råber: Ja, der kommer du, vi har savnet dig! Det er en stor glæde, at der er brug for én. De ældre har tid og kompetencer, som kan komme de fremtidige generationer til gode, ” siger han.

Det er tre år siden, Poul-Erik Tindbæk fik ideen til at blive skoleonkel og oprettede ordningen på den lokale skole. I dag er der 13 skoleonkler og -tanter med i ordningen. I det hele taget er der mange muligheder i den frivillige sektor, men det kan være svært at få øje på dem.

Mange vil gerne fortsætte et aktivt liv efter pensionsalderen, men samfundet tilbyder ikke noget. Du skal selv finde ud af det. Jeg tror, der er en ny fortælling på vej om det at være pensionist, og det kommer til at ske nedefra. Folk finder selv på tingene, ” siger han.

God idé at forberede sig
Pensionsalderen kan ramme hårdt. Poul-Erik Tindbæk fortæller om en bekendt, der efter pensionen blev ved med at vågne kl. 6.30.

”Så blev han trist, for så var der jo lang tid til, at klokken blev 23, hvor han skulle i seng igen. I begyndelsen synes man måske, det er ligesom en ferie, men på et tidspunkt rammer hverdagen,” siger Poul-Erik Tindbæk.

Derfor er det ifølge iværksætteren en god idé at være lidt på forkant og for eksempel spørge sig selv, hvad man gerne vil bruge sin tredje alder på. Spørge sig selv, hvad det egentlig er, man har været god til gennem livet, og hvordan man kan bringe sine ressourcer i spil.

”Mange tænker ”afvikling”, når man når pensionsalderen. Jeg tror i stedet, vi skal tænke ”udvikling” af seniorer. Alle fortjener at have mulighed for at gøre en forskel, ” siger Poul-Erik Tindbæk.

Læs mere om en3karriere

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet