Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Jubilarer genså medstuderende

Efteråret viste sig fra sin solrige side, da læger, tandlæger og tandplejere den sidste fredag i september fejrede, at det var enten 25, 40 eller 50 år siden, at de dimitterede fra Aarhus Universitet.

30.09.2015 | Malene Løvig Nielsen

Snakken var ikke til at stoppe, da de mange jubilarer fredag mødtes i AIAS Hall. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen, Aarhus Universitet.

Snakken var ikke til at stoppe, da de mange jubilarer fredag mødtes i AIAS Hall. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen, Aarhus Universitet.

Lydniveauet er højt, da AIAS Hall danner rammen om årets jubilardag på Health. I alt har 170 tidligere læge-, tandlæge- og tandplejerstuderende taget turen til Aarhus for at gense deres medstuderende fra universitetstiden. Og selvom snakketøjet ikke står stille, da de mange jubilarer mødes hen på eftermiddagen, må de holde sludren tilbage. Først står programmet nemlig på oplæg fra studerende Nina Bjerre og retsmediciner Asser Hedegaard.

Studielivet anno 2015

Medicinstuderende Nina Bjerre giver jubilarerne et indblik i livet som studerende på universitet i dag. Både de sjovere dele af studiet med studenterforeninger, Kapsejlads og den årlige Medicinerrevy bliver vendt, men også de seneste tal fra studiemiljøundersøgelsen, som giver indtryk af travle og stressede studerende. Også Fremdriftsreformen bliver vendt:

”Jeg er på mit 12. semester, og det har taget mig 7½ år at nå hertil. Så der har været et par svinkeærinder undervejs. Men hvor mange af jer gennemførte egentlig jeres studie på normeret tid?,” spørger hun samlingen af jubilarer.

Fordelingen af røde og grønne papkort, som jubilarerne rækker i vejret, afslører at størstedelen af dem har taget et afbræk i deres studietid. Det gælder også for 25-års jubilar Kirsten Larsen:

”Jeg forlængede studiet med ½ år. Dengang var det mere almindeligt, enten for at få et pusterum fra bøgerne, tage ud at rejse, flere stiftende familier og andre forskede. Jeg tror, de studerende i dag er under et helt andet pres, blandt andet med Fremdriftsreformen,” siger Kirsten Larsen, som i dag er overlæge på psykiatrisk afdeling på Hospitalsenheden Horsens.

Et kig ind i universitetets forskning

Retsmediciner Asser Hedegaard præsenterer jubilarerne for noget af den forskning, som universitet rummer. Han taler både om arbejdet som retsmediciner og giver også jubilarerne et indblik i sit nuværende studie, hvor han undersøger drab i Danmark i årene 1991-2015.

”Historisk set har der altid været drab. Formålet med mit projekt er at belyse udviklingen i drab gennem de sidste 25 år. Altså antallet af drab og demografien omkring det. Og så undersøger jeg omfanget af volden i drabene. Dels for at belyse, hvilken betydning hurtig behandling har, men man kan også forestille sig, at hvis behandlingen virkelig er blevet bedre gennem denne periode, så må de personer der ender med at dø af drab have flere skader og drabet være voldsommere, ” lyder det fra Asser Hedegaard.

Datoen for næste års jubilararrangement er endnu ikke fastlagt, men det bliver formegentlig sidst i september. Invitationerne bliver sendt ud til næste års jubilarer i maj/juni måned 2016.

Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Institut for Odontologi, Videnskabelig medarbejder