Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kan du spotte en phishingmail?

Phishingmails er et stadigt stigende problem, og de kan være meget opfindsomme. Derfor gør AU’s informationssikkerhedsafdeling nu en ekstra indsats for at hjælpe medarbejdere til at spotte phishingmails.

18.11.2020 | Malene Hjulmand Bundgaard

Foto: Unsplash

Når den eneste slægtning til den nu afdøde konge af Nigeria skriver i en mail og fortæller, at han har arvet 63 millioner dollars, og at du kan få 10%, hvis du sender dine bankoplysninger, er du næppe i tvivl om, at en phishingmail er landet i din indbakke. Men kan du altid spotte en phishingmail?

Ser man på tallene, er der hvert år medarbejdere, der havner i phishingfælden.

De fleste phishingmails er i dag så udspekulerede, at det kan være svært at afgøre, om de er falske. Derfor sætter AU’s informationssikkerhedsafdeling nu gang i en intern kampagne, der skal hjælpe medarbejdere til at spotte phishingmails og handle korrekt.

Se de typiske kendetegn ved en phishingmail.

I løbet af december vil ca. 1000 tilfældigt udvalgte medarbejdere modtage en falsk phishingmail. Hvis du klikker på linket i mailen, havner du på et eksternt kampagne-website, som forklarer, hvad der er sket og ikke mindst, hvordan du spotter en phishingmail en anden gang.

Ingen konsekvenser – men reagér hurtigt

Det får ingen konsekvenser for dig, hvis du klikker på linket i den falske phishingmail. AU får kun tilsendt anonymiserede, statistiske data fra DKCERT, som står bag den tekniske del af kampagnen.

Hvis du kommer til at klikke på et link i en phishingmail, er det ingen skam. Det vigtigste er, at du reagerer hurtigt ved at kontakte din lokale IT-support. Du kan desuden hjælpe ved at dele din oplevelse med dine kolleger. Vi ved, at jo mere åbent vi taler om phishingmails, jo bedre bliver vi til at spotte dem fremadrettet.   

Faktaboks

Phishing er et forsøg på at ’fiske’ fortrolige oplysninger ud af modtageren eller narre modtageren til at installere skadelige programmer på sin computer.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet