Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kan man læse sin kandidat i Beijing?

Onsdag den 30. april gæstede danske og kinesiske studerende fra Sino-Danish Center (SDC) AU for at udbrede kendskabet til kandidatuddannelserne i Beijing. Det skete ved en hyggelig seance i Stakladen.

01.05.2014 | Andreas G. Jensby

Snakken gik lystigt i Unibaren ved Stakladen. Foto: Maria Randima Sørensen

Nysgerrige AU-studerende var mødt op for at høre mere om SDC. Foto: Maria Randima Sørensen

De studerende fik efterfølgende en rundtur i Uniparken. Foto: Maria Randima Sørensen

Det er stadig ukendt for mange på AU. Men ikke desto mindre er der masser af muligheder for dig som studerende for at læse din kandidatuddannelse i Kina og samtidig få en unik oplevelse.

Dette var budskabet fra de danske og kinesiske studerende fra det dansk-kinesiske universitetscenter i Beijing, kaldet Sino-Danish Center (SDC), som onsdag den 30. april besøgte Aarhus Universitet til en snak med de fremmødte danske studerende. AU er sammen med resten af Danmarks universiteter en del af SDC i Beijing, og AU’s studerende har derfor mulighed for at ansøge om en kandidatuddannelse i Kina.

SDC udbyder syv engelsksprogede kandidatuddannelser inden for det naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige felt, hvor danske og kinesiske studerende læser sammen ved centeret i Beijing. 

Det bedste fra to verdener
Der bliver hvert år optaget 15 danske og 15 kinesiske studerende på hver af de syv uddannelser på SDC. Danske Christian Strange er en af dem. Han er på det første hold, som startede på uddannelsen Public Management and Social Development og er pt. i gang med sit speciale.

”Det har været kanon fedt at læse i Beijing. Hvert fag varer cirka en måned, så det har været langt mere intense studier med flere konfrontationstimer. De dygtigste undervisere fra alle de danske universiteter kommer til Beijing en måned af gangen, så både undervisningen og uddannelsen minder om Danmark. Bare tilsat den kinesiske arbejdsmentalitet og disciplin, så det er det bedste fra de to verdener,” fortæller Christian Strange.

Et lærerigt kulturskifte for begge parter
For Christian Strange har det været fascinerende også at have kinesiske undervisere og medstuderende.

”Kineserne har jo et helt andet forhold til autoriteter og en anden magtdistance. De skulle f.eks. lige vende sig til at være på fornavn med de danske undervisere. De kinesiske professorer på SDC ved godt, at vi har en anden omgangsform i Danmark, så det har nu også været forholdsmæssigt uformelt med dem,” siger han.

Wang Kaixi er kinesisk studerende på sammen hold som Christian og gæster for første gang Danmark. For hende har studiet været en stor oplevelse, som også har krævet tilvænning.

”It is totally different. We are used to that the professor shows us the right way to do something, and then we have to learn that. With the Danish professors we get different theories and tools and have to find the solution ourselves. And normally Chinese students work alone. Now almost everything is group work, and it really fosters progress to work with others,” fortæller Wang Kaixi.

Højtbelagt: Sild, leverpostej og ost
For både de danske og kinesiske studerende ved SDC er besøget i Danmark en stor oplevelse. Visse ting skal kineserne dog lige lære, fortæller Christian Strange.

”Vi havde arrangeret en komsammen, hvor vi introducerede dem til højtbelagt smørrebrød, som de så selv skulle lave. De så, at vi stablede noget høje madder på benene, men ikke hvilke ting, vi udvalgte. Så flere af dem kom til bords med sild, leverpostej og ost på samme mad til stor morskab for os alle. Det smagte nok underligt, men de tænkte, at det nok bare var dansk mad,” fortæller Christian Strange.

Trods smørrebrødsoplevelsen er Wang Kaixi er på mange måder blevet fan af dansk kultur.

”I love the lifestyle here. The Danish lifestyle is casual and relaxed, and the people are really open and friendly, which also have made it easier to study together. Everyone was nervous to begin with, because everything was new. But it gives a lot of freedom individually because the Danish professors and students are friendly and speak to you at eye level,” fortæller hun.

Uddannelse, Alle grupper, Alle AU-enheder, Studier