Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kan skrumpelever føre til en kræftdiagnose?

Overlæge og professor Peter Jepsen er ny doktor i medicin på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Her forsker han i prognosen for patienter med skrumpelever og undersøger bl.a. risikoen for leverkræft for patienter med alkoholrelateret skrumpelever.

29.06.2021 | Sabina Bjerre Hansen

Ny dr.med. Peter Jepsen bruger epidemiologiske metoder og danske registerdata i sin forskning i skrumpelever. Målet er at forbedre forebyggelse, prognoser og behandling for patienter med eller i risiko for at få leversygdomme. Foto: Mimosa Foto.

Peter Jepsen er ekspert i klinisk epidemiologi inden for leversygdomme. Han bruger epidemiologiske metoder og danske registerdata til at studere leversygdomme og deres forekomst, så han kan identificere personer, der har en særligt høj eller lav risiko for at få sygdommen. Og så udvikler Peter Jepsen metoder til at forudsige sygdomsforløbet hos de patienter, der får en leversygdom.

I sin doktordisputats interesser Peter Jepsen sig særligt for, i hvor høj grad patienter med alkoholrelateret skrumpelever har større risiko for at udvikle leverkræft. Hans undersøgelser viser, at risikoen er langt højere end risikoen for personer uden skrumpelever, men i absolutte tal er risikoen fortsat lav. Den viden er vigtig for beslutninger om screening for leverkræft blandt patienter med skrumpelever.

Peter Jepsen undersøger i disputatsen også, hvad udvalgte receptpligtige præparater betyder for skrumpelever-patienternes prognose, ligesom han studerer, om det har konsekvenser for patienternes overlevelse, hvis de også lider af såkaldte komorbide sygdomme.

Kontakt

Klinisk professor, overlæge og dr.med. Peter Jepsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital - Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
Mobil: 29 31 44 66
Mail: pj@clin.au.dk

Navnenyt, Ph.d.-studerende, Health, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe