Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kan tarmkræft diagnosticeres via en afføringsprøve?

Det kan være svært at opdage tarmkræft. En afføringsprøve, som afslører spor af blod i afføringen, kan guide den praktiserende læge i diagnosticeringen, viser en ny sundhedsvidenskabelig ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet.

02.03.2018 | Dorthe Toftdahl Nielsen

Jakob Søgaard Juul forsvarer sin ph.d.-afhandling om diagnostik af tarmkræft i almen praksis ved brug af en afføringsprøve for blod fredag den 16. marts 2018 på Aarhus Universitet (foto: Lars Kruse, AU Foto).

De fleste tilfælde af kræft i tyktarmen diagnosticeres via den praktiserende læge, selv efter indførelsen af screeningsprogrammet for tarmkræft i 2014. En af de store udfordringer er, at cirka halvdelen af patienterne kommer med vage og ikke-specifikke symptomer, som ikke giver lægen mistanke om kræft. Det gør det svært for lægen at opdage kræften i tide.

Læge Jakob Juul Søgaard har i et nyt sundhedsvidenskabeligt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet undersøgt, om afføringsprøven FIT, der kan identificere spor af usynligt blod, kan bruges af den praktiserende læge i udredningen af disse patienter. Projektet er gennemført ved Center for Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Testen finder kræft i tidlige stadier

Alment praktiserende læger i Region Midtjylland fik, som en del af projektet, mulighed for at bruge afføringsprøven faecal immunochemical test (FIT) på personer med vage og ikke-specifikke symptomer på tarmkræft. Efter projektperioden blev udbredelsen og brugen af testen bland de praktiserende læger undersøgt, samt den diagnostiske værdi af testen i udredningen af patienterne.

Resultaterne viser, at de fleste praktiserende læger begyndte at bruge testen som en fast del af de diagnostiske værktøjer. Deltagelse i en kort undervisningsseance om brugen af FIT i almen praksis, havde positiv effekt på at få de praktiserende læger til at starte med at bruge testen. Det havde dog ikke indflydelse på hvor ofte lægen brugte testen.

Af personer med en positiv afføringsprøve, havde ca. 10% tarmkræft og yderligere 15% anden alvorlig tarmsygdom (inflammatorisk tarmsygdom og højrisiko adenomer). Af de diagnosticerede tarmkræft tilfælde blev ca. 2/3 fundet i tidlige stadier (stadie I og II), hvor der er bedst mulighed for behandling.

Afføringsprøven ser ud til at være et nyttigt værktøj til at diagnosticere tarmkræft og andre alvorlige tarmsygdomme – særligt hos de borgere, der kommer til lægen med symptomer, der ikke betegnes som egentlige ’alarm’-symptomer. Testen kan her bruges som en indikator for, om der er behov for yderligere udredning.

Forsvar den 16. marts 2018

Ph.d.-afhandlingen og de tre tilknyttede videnskabelige artikler udgår fra Health ved Aarhus Universitet. Projektet er udført i tæt samarbejde mellem Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis ved Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus og praktiserende læger i Region Midtjylland. Projektet har bl.a. modtaget støtte Kræftens Bekæmpelse, Region Midtjylland og Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget (KEU) i Region Midtjylland.

Jakob Søgaard Juul forsvarer sin ph.d.-afhandling ”Using the faecal immunochemical test in general practice: diagnostic workup of patients with non-alarm symptoms of colorectal cancer” fredag den 16. marts 2018 kl. 14.00. Alle er velkomne til at overvære det offentlige forsvar i Merete Barker Auditoriet, lokale 101, bygning 1262, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 4, 8000 Aarhus C.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Jakob Søgaard Juul
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed   
Forskningsenheden for Almen Praksis & Center for Cancerdiagnostik i Praksis (CaP)

Telefon: 61 77 74 04
E-mail: j.juul@ph.au.dk    


Ph.d.-afhandlingens tre videnskabelige artikler:

  • Differences in diagnostic activity in general practice and findings for individuals invited to the Danish Screening Programme for colorectal cancer: a population-based cohort study: Dette studie undersøger den diagnostiske aktivitet i almen praksis, samt den kumulerede incidens af tyktarmskræft for personer inviteret til deltagelse i det Danske Screeningsprogram for tyktarmskræft. Artiklen er fremsendt til publicering.

  • Clinical uptake and use of faecal immunochemical test after implementation in Danish general practice: I dette studie undersøges om de praktiserende læger startede med at bruge FIT efter testen var implementeret i almen praksis og om deltagelse i en kort efteruddannelse influerede på brugen af testen. Artiklen er fremsendt til publicering.

  • Diagnostic value of using the faecal immunochemical test in general practice on patients presenting with non-alarm symptoms of colorectal cancer: Denne artikel undersøger antallet af tarmkræft diagnoser og andre alvorlige tarmsygdomme der blev stillet efter udførelse af FIT. Herudover estimeres sandsynligheden for at patienten har en tarmkræft diagnose når testen er positiv. Artiklen er fremsendt til publicering.

 

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP, FEAP, FEAP