Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kapsejladsen: Fra ro-dyst til folkefest – og tilbage igen

Måske har du siddet i Universitetsparken, når festforeningerne pløjede sig gennem vandet i universitetssøen til den legendariske Kapsejlads? Måske har du selv befundet dig i en gummibåd på søen – eller måske var du med helt fra starten, da det kun var lægerne og tandlægerne, der dystede? Tag med på en tur tilbage i Kapsejladsens historie i video og billeder.

19.05.2021 | Ida Hammerich Nielson

I 2002 medvirkede en elefant i én af introerne til Kapsejladsen. Læg mærke til, hvor god plads der var i parken dengang. Foto: Jens Trabolt/Delfinen

TÅGEKAMMERET, fest- og foredragsforeningen på matematik og fysik, stiller som regel op et anderledes fartøj og har efter eget udsagn vundet alle Kapsejladser. Foto: Ukendt

De sidste mange år har man skullet være på plads i god tid for at få en ordentlig plads til Kapsejladsen. Her foto fra 2015. Foto: Maria Randima

Festforeningerns introer har gennem årene ofte været inspireret af børnenes univers. Foto: Maria Randima

Fra den spæde start i 1991 med få håndfulde deltagere er Kapsejladsen de sidste godt 30 år vokset til at være et af Nordens største studenterdrevne arrangementer. Det er blevet en ikonisk AU-begivenhed, der tiltrækker både nuværende og kommende studerende – og som får alumner til at blive fjerne i blikket og fortælle anekdoter fra deres tid med Kapsejladsen.

Under normale omstændigheder tiltrækker arrangementet i dag op mod 30.000 tilskuere. Men det stod bestemt ikke i kortene fra starten, at Kapsejladsen skulle blive så stor. Idéen til Kapsejladsen opstod engang sidst i 1980’erne i en sen nattetime efter en fest for de medicin-og tandlægestuderende. Deres respektive festforeninger Umbilicus og Klubrådet var begyndt at holde fælles fester, efter at Tandlægehøjskolen og Det Lægevidenskabelige Fakultet var lagt sammen i et nyt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet. Alumne og tidligere medicinstuderende Jens Winther Jensen fortæller til universitetets hedengangne avis Campus:

”Under oprydningen efter festen var der en, som foreslog at lave en kapsejlads på universitetssøen med inspiration fra de årlige rodueller på Themsen mellem otterbådene fra universiteterne i Oxford og Cambridge. Derfra udviklede ideen sig,” fortæller Jens Winther Jensen, der var med på medicinernes hold i den anden duel mod tandlægerne i 1992.

Se video med alumne Jens Winther Jensen, der fortæller om Kapsejladsens start - og hans søn Frederik, som var med til at arrangere Kapsejladsen i 2018:

Fantasifulde indmarcher

Siden kom flere hold til, og Kapsejladsen voksede. I slutningen af 1990’erne begyndte de medvirkende hold at lave festlige introer, og i tidens løb har holdenes indmarch budt på blandt andet elefanter, helikoptere, stuntmænd med ild i, strippere, dykkere og dromedarer.

Sideløbende med både festforeningernes og publikums større fokus på det omgivende show har det sportslige også fået større betydning. Der er kommet mere fokus på at forhindre snyd, og de fleste hold går seriøst til opgaven og indleder træningen flere måneder før søslaget.

Gennem tiden har en lang række kendte indtaget rollen som konferencier ved arrangementet, blandt andre Casper Christensen, Anders Lund Madsen, Karen Thisted og Esben Bjerre og Peter Falktoft.

COVID-19: Kapsejladsen back to basic

I 2020 var det tredivte gang, Kapsejladsen fandt sted. Men COVID-19 var meget tæt på at kæntre kapsejlads-kajakken og forhindre afvikling af arrangementet. Det var i sagens natur ikke muligt at samle 30.000 studerende i Universitetsparken, så i stedet mødtes de deltagende roere den 23. juli 2020 til en hemmelig mini-kapsejlads i universitetsparken – inden for de restriktioner, der var på dette tidspunkt.

Det betød, at Kapsejladsen 2020 blev, som den var i starten af 90’erne: Ingen tilskuere, ingen konferencier eller kunstnere. Kun nogle festforeningsmedlemmer, der sejlede over en sø, drak en øl, snurrede 10 gange rundt om sig selv for til sidst at sejle tilbage over søen. Umbilicus vandt.

Se video fra den specielle Kapsejlads i 2020

I år planlægger arrangørerne at holde en corona-venlig sejlads d. 25. juni i uniparken – se mere på Kapsejladsens Facebook-side, som løbende opdateres om arrangementet.

Arrangement, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Alumne