Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kaptajn Torben Vang modtager hæderspris for indsats under eftersøgning af dræbt journalist

Et helt særegent samarbejde mellem videnskab og samfund bliver nu honoreret af Anders Lassen Fonden, en fond med rod i de danske Jæger- og Frømandskorps. Kaptajnen for AU’s forskningsskib, Torben Vang, modtager hæder for den rolle, han sammen med bl.a. dykkere og politi fik i efterforskningen af drabet på journalisten, Kim Wall.

08.03.2019 | Rasmus Rørbæk

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik overrakte oceanograf og kaptajn Torben Vang (i midten) prisen fra Anders Lassen Fonden for den særegne indsats under efterforskningen af mordet på journalisten Kim Wall. Her sammen med chefen for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens B. Bach (til venstre), der indstillede Torben Vang til hæderen. (Foto: Anders Lassen Fonden).

”Evnen til at tænke nye tanker og sætte dem sammen med input fra andre fageksperter var af afgørende betydning for, at eftersøgningen blev en succes, og at der efterfølgende kunne fældes dom over Kim Walls morder.”

Sådan begrundes prisen fra Anders Lassen Fonden til oceanograf og kaptajn Torben Vang fra Aarhus Universitet. Han og tre andre modtager en hædersbevisning fra fonden for det helt unikke samarbejde, der blev etableret i forbindelse med efterforskningen af drabet på den svenske journalist.

Beregninger gav gennembrud
Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora, kom til at spille en rolle i efterforskningen af drabet på den svenske journalist, Kim Wall, i 2017.

Dels fungerede skibet som base for politi og dykkere, mens Aurora og dets besætning bidrog til efterforskningen i Køge Bugt og dels bidrog oceanograf og kaptajn Torben Vangs med en afgørende brik på basis af sit mangeårige arbejde inden for havstrømning og havbundsmorfologi.

Sammen med oceanografen Morten Holtegaard Nielsen udførte han de beregninger, der skulle vise sig at blive centrale for efterforskningen på baggrund af data fra de øvrige efterforskere og fra et omfattende netværk inden for fagområdet, der tilsammen viste vej til vigtige fund for politiet.

Auroras instrumenter blev desuden brugt til at verificere oceanografernes beregninger af havstrømsforholdene.

”Vi var en del af et meget stort og meget vigtigt efterforskningsarbejde, hvor vi var i stand til at sammendrage de historiske data om strømforholdene i Køge Bugt med de markeringer, de svenske sporhunde havde givet og en række andre parametre. Det gjorde det muligt at udpege et område på kortet, hvor dykkerne måske kunne have succes med deres eftersøgning. Det viste sig at holde stik,” forklarer Torben Vang og fortsætter:

”Jeg er meget ydmyg og taknemmelig for hæderen på egne og skibets besætnings vegne og glæder mig over den måde, Aarhus Universitet gjorde det muligt at sejle over og tage del i opklaringen.”

Aarhus Universitet ejer og står for driften af forskningsskibet Aurora. Det var institutleder Hans Brix, der udviste forståelse for den helt ekstraordinære situation, da man modtog henvendelsen om at hjælpe til med efterforskningen, og besluttede at lade Aurora sejle over og medvirke i eftersøgningen ved Køge.

”Det er glædeligt, at skibet og besætningen kunne bidrage så konstruktivt til efterforskningen i denne ulykkelige sag, og for at den faglige forståelse og viden kunne understøtte det omfattende arbejde, der foregik i Køge Bugt,” udtaler Hans Brix.

Hæder for betydningsfuld indsats
Anders Lassen Fonden er en almennyttig fond, der har navn efter en af Danmarks højst dekorerede soldat i allieret tjeneste og har bl.a. til formål at markere samt honorere særligt heltemodige og ekstraordinære indsatser til gavn for almenvellet. I begrundelsen for tildelingen skriver man:

”Sammenfattende har Torben Vangs indsats haft stor betydning for Kim Walls efterladte og den generelle retsfølelse af, at man ikke ustraffet begår mord i Danmark.”

En pointe, der uddybes af chefen for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens B. Bach, der har indstillet Torben Vang til prisen:

”I skyggen af denne frygtelige handling findes der trods alt håb og lys. En drabsmand forsøgte at skjule sandheden om hans handling under havets overflade. Det lykkedes ham ikke. Takket være den helt særegne indsats, hvor så mange grupper har fundet sammen og har samarbejdet om opklaringen, kan retfærdigheden alligevel ske fyldest.”

Hæderen omfatter et diplom samt en pengegave og blev overrakt af hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik d. 7. marts.

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Videnskabelig medarbejder, Alle AU-enheder, Teknisk/administrativ medarbejder