Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Karriererådgivning på tomandshånd gav god mavefornemmelse

En samtale med en dedikeret fagperson uden for universitetsverden kan være nøglekortet til afklaring på karrierefronten. Ph.d.-studerende Helene Kirkegaard har benyttet sig af Healths tilbud om personlig karrieresamtale. Det har givet hende ro til den sidste del af ph.d.-forløbet.

18.08.2014 | Henriette Stevnhøj

Ph.d.-studerende Helene Kirkegaard fik gode karrieretips.

Efter et år i USA returnerede Helene Kirkegaard, ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed, til AU i starten af 2014. Nu med udsigt til et afsluttet ph.d.-forløb i slutningen af året, men også med en tiltagende uro ved tanken om tiden efter ph.d.-forsvaret.

”Jeg havde givet mig selv ro til at fokuseret på mit ph.d.-studie, mens jeg var i USA. Da jeg kom hjem, begyndte tankerne om fremtiden dog at fylde mere. Jeg er jo ikke garanteret en fremtid på universitetet. Og jeg har da også været i vildrede med, om det er det, jeg skal”, fortæller Helene Kirkegaard, som er bachelor i idræt og har en sundhedsfaglig kandidat fra AU.

Første step i afklaringen blev kontakt til rådgiver Vibeke Broe fra AU Karriere, som anbefalede Helene Kirkegaard at søge en samtale med en af deltagerne i Healths nyoprettede karriererådgivningspanel. Det består af ni personer, som alle er beskæftigede inden for sundhedsområdet. Primært som ledere.

Ikke en jobsamtale

Helene Kirkegaards valg af samtalepartner blev kontorchef Torsten Munch-Hansen fra Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling (CfK) i Region Midtjylland. Helene Kirkegaard vurderede, at centret kunne matche hendes faglige kompetencer og interesser. Desuden har Torsten Munch-Hansen et ben på Health som ekstern lektor.

Forinden samtalen sendte Helene Kirkegaard sit cv og stikord om hendes forventninger til samtalen.

”Primært havde jeg konkrete spørgsmål om Center for Folkesundhed, og om jeg med mine kompetencer ville passe hos dem. Men jeg var også generelt interesseret i mere viden om tilsvarende miljøer. Det var mit håb, at han kunne give mig svar på det”, siger Helene Kirkegaard, som oplevede, at hendes forventninger blev indfriet. Og endda lidt til.

 ”Jeg lagde ikke skjul på, at CfK kunne være en fremtidig arbejdsplads. Men netop fordi rammen var rådgivende og ikke en jobsamtale, løftede det dialogen til et andet og mindre forpligtende niveau. Jeg var jo ikke hæmmet af at skulle sælge mig selv bedst muligt og kunne spørge generelt til branchen, også til konkurrenterne”, siger Helene Kirkegaard, som syntes, at hun fik ærlige og konstruktive svar med tilbage. Blandt andet blev hun klogere på, hvordan hendes erfaringer som tidligere medarbejder i Kræftens Bekæmpelse og som sundhedskonsulent i Syddjurs Kommune er væsentlige brikker i hendes karriereplanlægning.

En befriende snak

Samtalen i april 2014 har givet Helene Kirkegaard den nødvendige afklaring og ro til at fokusere på slutspurten i ph.d.-studiet.

”Jeg har fået redskaber til at spotte potentielle steder uden for universitetet, hvor jeg med min faglighed passer ind. Jeg vil heller ikke være tøvende over for at kontakte de relevante personer, som kan være afgørende for, at jeg kommer dertil”, siger Helene Kirkegaard.

”Jeg har gode vejledere at drøfte universitetskarriere med. Men det var befriende at tale med en dybt fagligt engageret person, som har forståelse for min faglighed, kendskab til branchen og interesse for mig, uden dog at være forpligtet til andet end øse af viden og erfaring”, siger Helene Kirkegaard.

Siden rådgivningssamtalen har Helene Kirkegaard modtaget en bevilling fra Hjerteforeningen til en postdoc-stilling til forskning i hvordan graviditet, vægtøgning og amning påvirker kvinders risiko for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdom senere i livet. Forskningen skal være med til at sikre, at kvinder kan gennemføre en graviditet, uden en forøget risiko for hjertekarsygdom.

 

Fakta:

Hvem er Healths karriererådgivere:  

Health har sammensat et karriererådgivningspanel med ni personer fra private eller offentlige aktører inden for sundhedsområdet. Det spænder fra direktør i Novo Nordisk (Brian Stidsen Vandahl) over cheflæge på Aarhus Universitetshospital (Claus Thomsen) til udviklingschef i Læger uden Grænser (Konstancja Ford). Udover længden på samtalen (en time) er der ikke formkrav. Samtalen bliver ikke journaliseret eller refereret.

Se listen over panelet her: phd.au.dk/gradschools/health/au-career-advisory-panel-health/

 

 

Sådan får du en rådgivningssamtale:

På hjemmesiden er der en præsentation af hvert panelmedlem. Her udvælger du dig den person, som du gerne vil tale med og udfylder den formular, som der linkes til under præsentationen. Af hensyn til planlægning skal samtalen bookes via rådgiver i dekanatet; Lene Bøgh Sørensen lbs@au.dk

phd.au.dk/gradschools/health/au-career-advisory-panel-health/



Yderligere kontakt:

Rådgiver Lene Bøgh Sørensen
Dekanatet, Health
Direkte telefon: 20338579

Administration (Faglighed), Administrativt, Health, Alle grupper, Health, Talentudvikling