Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kejsersnitbørn har større risiko for at blive indlagt med infektioner

En international undersøgelse med forskere fra Aarhus viser, at børn født ved kejsersnit har højere risiko for blive indlagt for infektioner i deres første leveår sammenlignet med børn, der er født vaginalt. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Plos Medicine.

23.11.2020 | Helle Horskjær Hansen

Ifølge Lars Henning Pedersen kan en mulig forklaring på den øgede risiko for infektioner være, at babyer født ved kejsersnit ikke bliver ’udsat’ for normale bakterier fra moderens vagina. Disse bakterier kan påvirke udviklingen af blandt andet immunforsvaret. Foto. AU Kommunikation

Hver femte gravide kvinde i Danmark får kejsersnit. Halvdelen af disse kejsersnit er planlagte, halvdelen er akutte. Nu har en gruppe forskere undersøgt om kejsersnit er forbundet med øget risiko for infektioner og om der er forskel på planlagte og akutte kejsersnit.

Professor Lars Henning Pedersen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er en af forskerne bag undersøgelsen.

”Børn født ved kejsersnit har lidt større risiko for at blive indlagt med infektioner i op til fem år efter fødslen sammenlignet med børn, der fødes vaginalt,” fortæller han.

Forskerne har undersøgt over syv millioner fødsler fra Danmark, Australien og Storbritannien. Af dem fik 23 procent af kvinderne kejsersnit, 57 procent af disse var akut kejsersnit. Danmark havde den laveste andel af kejsersnit sammenlignet med de andre lande.

Bliver ikke udsat for bakterier

Samlet set blev 1,5 mio. børn i undersøgelsen indlagt på hospitalet med en infektion inden de fyldte fem år. Af disse kan 14.000 tilskrives fødsel ved akut kejsersnit og 18.500 planlagt kejsersnit. Men resultaterne bør ikke afholde kvinder fra at få kejsersnit.

”På trods af den lille øgede risiko kan kejsersnit være den sikreste metode for nogle kvinder og børn,” siger Lars Henning Pedersen og understreger, at forbindelsen mellem kejsersnit og infektion kun er noget, man ser i store datasæt, og det betyder, at man ikke kan være helt sikker på årsags-virkning sammenhængen.  

En mulig forklaring er, at babyer født ved kejsersnit ikke bliver ’udsat’ for normale bakterier fra moderens vagina. Disse bakterier kan påvirke udviklingen af blandt andet immunforsvaret. På den anden side kan nyfødtes modstandskraft formentligt også forbedres ved blandt andet amning.

"Infektion er den største årsag til indlæggelse i den tidlige barndom. Vi skal bruge resultaterne til at undersøge den underliggende årsag til disse infektioner,” siger forskeren.

Bag om resultatet

  • Studiet bygger på data fra 7,17 millioner fødsler fra Danmark, Australien og Storbritannien.
  • Undersøgelsen er ledet af Murdoch Children's Research Institute (MCRI) og Aarhus Universitet. Forskere fra University of Melbourne, University of Oxford, Telethon Kids Institute, University of Sydney, NHS National Services Scotland og University of Western Australia bidrog også til undersøgelsen.
  • Resultaterne er offentliggjort i Plos Medicine.

Kontakt

Professor Lars Henning Pedersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Kvindesygdomme og Fødsler
Tlf.: 30 71 48 35
lhp@clin.au.dk


Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Udvekslingsstuderende, Videnskabelig medarbejder