Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kennedy trådte i karakter med sin karisma

Den myrdede amerikanske præsident nåede aldrig at vise politisk substans, inden han blev myrdet for 50 år siden, siger historikeren Søren Hein Rasmussen.

19.11.2013 | Helge Hollesen

Et nyvalgt præsidentpar i medvind. Forside fra december 1960.

De var unge, smukke – og rige.
Derfor fandt Kennedyparret jævnligt vej tilspalterne i de danske ugeblade, hvor de passede perfekt ind i billedet af det overflodssamfund, som endnu ikke var nået til Danmark fra USA.

“John F. Kennedy imponerede danskerne, fordi han varr ung og smart. Men de danske blade lagde vægt på at fortælle læserne, at han og Jacqueline også var jordnære og folkelige personer,” fortæller historikeren Søren Hein Rasmussen fra Aarhus Universitet. Han har blandt andet forsket i, hvordan amerikansk populærkultur blev modtaget i Danmark.

“Kennedy var heldig med at passe ind i en ny stil i massemedierne, hvor bladene nu begynder på at bringe fotoreportager, hvor det unge par bader på en offentlig strand iført modebadetøj. I USA var det nyt at se politikere på den måde,” forklarer Søren Hein Rasmussen.

Kennedy var en mærkelig skikkelse

I samtiden blev Kennedy set som en politiker, der tager fat på tidens store spørgsmål på en ny måde. Men det er lidt af en myte, mener Søren Hein Rasmussen.

“Kennedy foretager sig for så vidt intet, men får fiasko med et invasionsforsøg på Cuba, og han vikler USA ind i Vietnamkrigen. Han undlader at afskaffe racediskriminerende lovgivning og får heller ikke gang i velfærdsreformer,” lyder dommen fra Aarhus-historikeren.

“Kennedy var en mærkelig skikkelse, som allerede i sin samtid blev hyldet uden at have politisk substans. Frem til Cuba-krisen og konflikten med Sovjetunionen i oktober 1962 trådte han kun i karakter med sin karisma. Men efter den krise, konkluderer han jo, at spændinerne mellem de to supermagter skal ophøre. Og det er jo et stort skridt,” mener Søren Hein Rasmussen.

Politik som performance

Kennedys karisma betød også, at vælgerne med knusende overvægt mente, at han klarede sig bedst i den afsluttende debat med modkandidaten, republikaneren Richard Nixon. Men kun blandt dem, der så debatten på TV.

“Radiolytterne foretrak helt klart Nixon. De mente, han var bedst inde i de emner, der blev diskuteret, og havde den bedste argumentation. Så valget af Kennedy peger frem mod en tid, hvor politik i høj grad bliver et spørgsmål om performance,” siger Søren Hein Rasmussen.

Kontakt

Søren Hein Rasmussen

Lektor, Institut for Kultur og Samfund

8716 2202

2759 6013

hisshr@hum.au.dk

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder