Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kirurgens forlængede arm kvalitetssikres af spritny robot

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet har som de første på verdensplan investeret i den nyeste model af operationsrobotten da Vinci til forsknings- og træningsbrug. Målet er at fremtidssikre uddannelsen af robotkirurger i en tid, hvor det koster spildte lærepenge at træne med bedaget teknik.

05.04.2018 | Nanna Jespersgård

Hvis vi vil være førende på robotoperationer, giver det ikke lægefaglig mening at tale om, at for gammelt udstyr 'bare' skal bruges på grise til træning og forskning, siger professor i robot- og urinvejskirurgi, Jørgen Bjerggaard Jensen.

Man kan godt øve sig i at skifte paraply-gear i en 2CV, men hvis man efterfølgende skal køre en bil med et moderne manuelt gear, spilder man sin tid på at indlære forkerte håndledsbevægelser. Det samme gør sig gældende med de robotter, der benyttes, når robotkirurger øver sig på at operere grise, før de opererer mennesker, eller når forskere samler empiri til forskning.

Af samme årsag har Institut for Klinisk Medicin investeret i den spritnye model af operationsrobotten ’da Vinci X Surgical System’ til trænings- og forskningsbrug i instituttets forskningskælder i Skejby, også kaldet grisekælderen.

Først på verdensplan

Robotten er netop leveret af virksomheden ’Intuitive Surgery’ i Californien, og Institut for Klinisk Medicin er de første i verden, der – med økonomisk håndsrækning fra Region Midtjylland – har investeret i den nyeste model til træningsbrug.

Operationsrobotten afløser en model fra 2006, som for fire år siden blev kasseret af Urinvejskirurgisk Afdeling, fordi den var for umoderne til klinikken. Dengang var ræsonnementet, at en gammel model kunne være god ’nok’ til træning og forskning, men professor i robot- og urinvejskirurgi, Jørgen Bjerggaard Jensen, har, jf. sammenligningen med 2CV’ens paraplygear, skiftet strategi. Han er formand for styregruppen i det tværfaglige Robotkirurgisk Forsknings- og Udviklingscenter, der hører under Institut for Klinisk Medicin.

Gavner i sidste ende patienterne

”Vi kunne have gjort det samme igen og ladet forskningskælderen arve næste bedagede model fra klinikken, men der er alt andet lige meget mere perspektiv i at fremtidssikre forskning og uddannelse – selvfølgelig ud fra en betragtning om, at det i sidste ende gavner patienterne, for vi har jo ikke gamle modeller installeret på operationsstuerne,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Som det vigtigste argument kan nye robotter tilkobles redskaber og værktøjer, der slet ikke kan monteres på gamle robotter, men som kirurgerne ikke desto mindre skal kunne betjene, når der ligger et menneske på operationsbordet. Det er fx redskaber til karforsegling samt stabler, der kan dele og samle tarmen. Et andet argument for investeringen er lavpraktiske problemer med at skaffe reservedele, når gamle robotter går i stykker.

”Hvis man vil være førende på robotoperationer, giver det ikke lægefaglig mening at tale om, at for gammelt udstyr ’bare’ skal bruges på grise til træning og til forskning,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen, der tilføjer, at træningsdelen både omfatter intern uddannelse på AU og en lang stribe kurser i regionens regi.

Som at være derinde…

Den nye robot består dels et hvidlakeret blækspruttelignende maskineri med fire arme til montering af pincetter, nåle, stabler osv, dels af et separat styrehus, konsollen, hvorfra kirurgen udfører de avancerede operationer via joystick med uhyre følsomme fingerkontakter, fodpedaler og selvfølgelig et billede på en skærm. Billedet er i 3D, eftersom da Vinci-robotter gør brug af to linser, hvilket giver kirurgerne en ’som at være derinde’-oplevelse.

Robotoperationerne benyttes af en række lægefaglige specialer. Typiske operationer omfatter

  • Fjernelse af prostata, blære samt rekonstruktion af urinveje
  • Mave-tarm-operationer, herunder fjernelse af endetarm og tyktarm
  • Operation af livmoderkræft
  • Operation af kræft langt nede i struben

Den nye robot, som er finansieret af Institut for Klinisk Medicin og Region Midtjylland i fællesskab, er en millioninvestering. Prisen er forhandlet til lejligheden med den amerikanske monopolvirksomhed og oplyses derfor ikke.

Kontakt:

Professor, overlæge, dr. med. Jørgen Bjerggaard Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Urinvejskirurgisk Afdeling og
Hospitalsenheden Vest
Mail: bjerggaard@clin.au.dk
Telefon: 7845 2617 / 30 91 56 82
Mobil: 26 13 37 90

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Uddannelse, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe