Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kolesterolsænkende medicin mindsker risikoen for brist af en udposning på legemspulsåren

Blandt patienter med udposning på legemspulsåren i maven går det bedst for dem, der tager kolesterolsænkende medicin. Det dokumenterer læge Holger Wemmelund i et ph.d.-arbejde, han har udført på Karkirurgisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, i samarbejde med Aarhus Universitet.

01.06.2016 | Winnie Axelsen Elmstrøm, Hospitalsenhed Midt

Ny forskning viser, at kolesterolsænkende medicin mindsker risikoen for, at en udposning på legemspulsåren brister. Foto: Lisbeth Justesen, Hospitalsenhed Midt

Brister en udposning på legemspulsåren i maven, kan det koste patienten livet. Derfor kredser forskere på området meget om at finde lægemidler, der har potentiale til at bremse væksten af udposningen og/eller reducere risikoen for, at udposningen brister.

Læge Holger Wemmelund fra Karkirurgisk Afdeling har under sit ph.d.-studium undersøgt, hvordan forskellige typer medicin påvirker risikoen for, at en udposning brister – og patienternes udkomme efter bristet.

- Vores forskning viser, at kolesterolsænkende medicin - de såkaldte statiner – mindsker risikoen for, at en udposning på legemspulsåren brister. Vi har sammenlignet, hvordan det går for patienter, der er i behandling med statiner - og for patienter, der ikke er. Patienter, der tager statiner, har 25 procent lavere risiko for, at udposningen brister. Og blandt patienter med bristet udposning er dødeligheden 20 procent lavere hos patienter, der er i behandling med statiner, siger Holger Wemmelund.

Forskergruppen har endvidere resultater, der tyder på, at patienter, der er i blodfortyndende behandling med acetylsalicylsyre, eksempelvis hjertemagnyl, har 20 procent større risiko for at dø, hvis deres udposning på legemspulsåren brister.

Holger Wemmelund forsvarer sin ph.d.-afhandling "Abdominal Aortic Aneurysms: Pharmacoepidemiological studies". Det sker torsdag den 9. juni klokken 15.30 på Regionshospitalet Viborg, lokale 21-22, etage 03. Alle er velkomne.

Yderligere oplysninger

Læge Holger Wemmelund
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg
Telefon: 5180 7086
hbw@clin.au.dk

Forskning, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen, Ph.d.-studerende